Eurostat: Numărul cererilor de azil în UE a crescut cu peste 40% în februarie față de aceeași lună din 2022

  • 25 Mai 17:35
Eurostat: Numărul cererilor de azil în UE a crescut cu peste 40% în februarie față de aceeași lună din 2022

Numărul cererilor de azil depuse pentru prima dată în țările Uniunii Europene de către persoane în căutare de protecție internațională a înregistrat o creștere considerabilă în luna februarie, mai ales din partea sirienilor și afganilor, indică un raport prezentat joi de Eurostat, agenția europeană de statistică, transmite Agerpres.

În februarie, în statele UE au fost depuse 76.505 prime cereri de azil din partea unor cetățeni din afara UE, o creștere cu 41% comparativ cu februarie 2022. Cele mai multe solicitări au aparținut unor cetățeni sirieni, urmați de afgani, columbieni și venezueleni.

Din totalul cererilor de azil, mai mult de trei sferturi au fost primite în Germania, Spania, Franța și Italia, iar 2.745 au aparținut unor minori neînsoțiți, arată Eurostat.

Atât migrația legală, cât și cea ilegală se află printre principalele probleme pe agenda multor guverne din UE, în vreme ce războaie precum cele din Ucraina și Siria, persecuții politice și efectele schimbărilor climatice împing mulți oameni să își părăsească țările de origine.

Potrivit Eurostat, numărul ucrainenilor - care crescuse de la 2.105 în februarie 2022 la 12.190 în martie același an - a scăzut până la 1.110 în februarie 2023, inclusiv datorită faptului că mulți refugiați ucraineni beneficiază de protecție temporară.

Cetățenii ruși se află pe locul al 8-lea în clasamentul Eurostat, cu 2.385 de cereri.

Uniunea Europeană se confruntă cu un potențial număr record de tentative de intrări ilegale în acest an. Agenția de protecție a frontierelor UE, Frontex, a raportat la începutul lunii mai cel mai ridicat număr de sosiri neautorizate în spațiul UE pentru perioada de după 2016.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:46 %
Vint:2,57 m/s
Fri
21
Sat
22
Sun
22
Mon
17
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău