Europol lansează o operațiune care vizează bunurile criminale ruse

  • 12 Aprilie 2022 09:05
Europol lansează o operațiune care vizează bunurile criminale ruse

Biroul european de poliție Europol a anunțat luni că a lansat o operațiune care vizează bunurile persoanelor și companiilor ruse sancționate din cauza războiului din Ucraina, scrie AFP, potrivit Agerpres.

Agenția, cu sediul la Haga, a lansat această operațiune numită Oscar împreună cu statele membre ale UE, precum și cu agențiile Eurojust și Frontex.


Operațiunea urmărește "să susțină anchetele financiare ale statelor membre ale UE țintind bunurile infracționale deținute de persoane fizice și juridice sancționate în legătură cu invazia rusă a Ucrainei", a declarat Europol într-un comunicat.

De asemenea, urmărește "să sprijine anchetelor penale efectuate de statele membre cu privire la eludarea sancțiunilor comerciale și economice impuse de UE".

Operațiunea Oscar va continua cel puțin un an și include o serie de anchete distincte, a precizat agenția.

Europol va facilita schimbul de informații și servicii între parteneri și va oferi sprijin operațional într-o serie de anchete financiare care vizează bunuri criminale și eludarea sancțiunilor economice ale UE legate de invazia Ucrainei.

În plus, Europol va oferi sprijin analitic personalizat anchetelor, expertiză medico-legală și tehnică și sprijin financiar autorităților naționale competente.

Agenția europeană pentru cooperare judiciară, Eurojust, va facilita schimbul de informații strategice și operaționale, va oferi asistență juridică și sprijin juridic și va consolida cooperarea dintre autoritățile naționale de anchetă și judiciare.

Frontex va contribui la operațiune prin consolidarea controlului asupra persoanelor care trec frontierele externe ale UE și care intră sub incidența sancțiunilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău