Europol închide un serviciu VPN care îi proteja pe infractorii informatici
-
18 Ianuarie 2022 14:22
Agenția europeană de poliție Europol a anunțat marți la Haga că a închis o rețea privată virtuală (VPN) care era un "furnizor preferat de infractorii informatici", transmite dpa, citată de Agerpres.
Anonimatul online era asigurat de 15 servere din zece țări infractorilor care lansau atacuri de tip ransomware, prin care se blochează datele victimelor, iar apoi li se solicită plăți pentru recuperarea accesului la ele.
Anchetatorii au arătat că infractorii foloseau infrastructura serviciului VPNLab.net pentru a comite infracțiuni informatice grave.
VPN asigură comunicații securizate între utilizatori, furnizându-le criptarea datelor și confidențialitate sporită față de persoanele din afară. Aceste rețele sunt legale, dacă nu sunt folosite în scopuri infracționale.
În cazul de care s-a ocupat Europol, serviciile le-au permis atacatorilor să își acopere urmele pe internet.
Operațiunea a fost condusă de anchetatori germani din Hanovra, cu sprijin din Regatul Unit, Ucraina și multe alte țări, precum și din partea Biroului Federal de Investigații al Statelor Unite (FBI).
Europol a menționat că VPNLab.net exista din 2008, fiind "o opțiune populară pentru infractorii informatici", deoarece oferea VPN duale cu servere în mai multe țări pentru doar 60 de dolari pe lună. Rețeaua a intrat în atenția agenției după ce mai multe anchete au descoperit că era folosită, printre altele, pentru distribuirea de programe malware (nocive) .
"Acțiunile efectuate în cadrul acestei anchete au arătat clar că infractorii rămân fără modalități de a-și ascunde urmele online", a declarat Edvardas Sileris, șeful Centrului European Europol pentru Infracțiuni Informatice. "Fiecare anchetă pe care o desfășurăm produce informații pentru următoarea, iar informațiile culese despre victimele potențiale înseamnă că probabil am prevenit mai multe scurgeri de date și atacuri informatice grave", a mai spus el.