Europenii sunt îngrijorați de situația privind tuberculoza în Republica Moldova

  • 22 Mai 2013 09:59
Europenii sunt îngrijorați de situația privind tuberculoza în Republica Moldova

Experți din Uniunea Europeană se arată îngrijorați de situația privind tuberculoza în Republica Moldova, mai ales în ceea ce privește rata înaltă a cazurilor multidrog rezistente.

Un grup de cercetători de la Academia Internațională TB Net, care reprezintă o rețea europeană a cercetătorilor în domeniul tuberculozei, a participat la o conferință științifică în cadrul Universității de Stat de Medicină și Farmacie “Nicolae Testemițanu”. 

Tuberculoza este boala sărăciei și de aceea Republica Moldova este una dintre cele mai afectate țări din Europa, sunt de părere cercetătorii străini aflați în vizită la Chișinău zilele acestea. Experții cred că situația s-ar putea ameliora, odată cu apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană și îmbunătățirea condițiilor economice din țară. 

Rata de multidrog rezistență în cazurile noi depistate este de aproape 25 la sută, în rândul bolnavilor din Republica Moldova, care astfel, se situează pe locurile 2-3 în Europa, la acest capitol. Un alt indiactor alarmant este numărul bolnavilor de tuberculoză infectați și cu HIV Sida, spune Victor Botnaru, profesor la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie “Nicolae Testemițanu”.

Profesorul Constatin Iavorschi, specialist principal în ftiziopneumologie la Ministerul Sănătății, și-a exprimat sperața că în urma vizitei specialiștilor europeni la Chișinău, Uniunea Europeană va acorda mai mult sprijin pentru combatrea tuberculozei în Republica Moldova.

Peste 4500 de cazuri noi de tuberculoză sunt depistate anual în Republica Moldova. Alte 4-5 sute  de persoane mor în fiecare an din cauza acestei maladii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:2,57 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău