Europenii speră că Iranul va avea un rol ''constructiv''

  • 20 Iulie 2015 15:11
Europenii speră că Iranul va avea un rol ''constructiv''

Uniunea Europeană și-a exprimat luni dorința ca Iranul să aibă un rol ''constructiv'' pentru stabilitatea din Orientul Mijlociu, în cadrul unei reuniuni la Bruxelles a miniștrilor de externe din UE.

Reuniunea de la Bruxelles urmează să examineze perspectivele deschise de acordul încheiat săptămâna trecută privind programul nuclear iranian, relatează AFP.

''Sperăm să vedem un Iran mai puțin negativ (...), comportându-se ca o putere mai constructivă în regiune'', a subliniat ministrul britanic de externe, Philip Hammomd, la sosirea sa la reuniune.

''Uniunea Europeană poate juca un rol foarte important aici. În mitologia iraniană, relațiile cu Statele Unite ale Americii sunt foarte dificile. De aceea, avem probabil ocazia de a juca un rol în scopul de a încuraja Iranul să aibă în vedere o atitudine mai moderată în regiune'', a afirmat șeful diplomației britanice.

Miniștrii europeni speră că acordul, considerat drept ''o acțiune diplomatică majoră'' de către ministrul francez de externe, Laurent Fabius, va putea angrena o dinamică care să ajute la soluționarea altor conflicte în regiune.

''Sper că acordul cu Iranul va da un impuls pentru demersuri similare, în scopul de a soluționa conflictul, cu toate că suntem departe de o soluție'', a declarat la rândul său ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier.

AFP amintește că Marea Britanie, Franța, Rusia, SUA, China - toate cu statut de membru permanent în Consiliul de Securitate al ONU - și Germania au încheiat pe 13 iulie, după ani de negocieri, un acord cu Iranul ce vizează să împiedice Teheranul să se doteze cu arma nucleară.

Luni, Consiliul de Securitate al ONU trebuie să adopte o rezoluție care deschide calea pentru ridicarea sancțiunilor internaționale ce asfixiază economia iraniană, cu condiția ca Iranul să-și respecte ad litteram angajamentele prevăzute de acordul încheiat la Viena.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:2,06 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău