Europenii nu reușesc să ajungă la un acord privind redeschiderea granițelor

  • 28 Iunie 2020 09:00
Europenii nu reușesc să ajungă la un acord privind redeschiderea granițelor

Europenii nu reușesc să ajungă la un acord asupra unei liste de țări al căror nivel de contaminare cu COVID-19 ar permite să fie considerate "sigure" pentru ca rezidenții lor să poată intra în Uniunea Europeană în iulie, au făcut cunoscut surse diplomatice de la Bruxelles, scrie Agerpres, potrivit AFP, preluat de Digi24.ro

 

Vineri seară, ambasadorii țărilor din UE și spațiul Schengen au propus o listă cu circa 15 state, dar fără SUA unde pandemia pare să fi scăpat de sub control, și care include China sub anumite condiții.

Președinția croată a UE le-a dat termen statelor membre până sâmbătă seară pentru a se pronunța printr-un vot, dar unele dintre acestea au solicitat mai mult timp.

"Consultările continuă și se vor prelungi până luni", a declarat pentru AFP o sursă diplomatică europeană.

"Este dificil de prezis un final, dar președinția speră să se poată trece luni la vot", a adăugat sursa.

Lista propusă conține 14 țări (Algeria, Australia, Canada, Georgia, Japonia, Muntenegru, Maroc, Noua Zeelandă, Rwanda, Serbia, Coreea de Sud, Thailanda, Tunisia, Uruguay) la care se adaugă China, sub rezerva reciprocității, potrivit unei surse diplomatice. Călători din Andorra, Monaco, Vatican și San Marino ar urma să fie de asemenea admiși.

Lista nu include SUA, cea mai afectată țară de pandemia noului coronavirus din punct de vedere al numărului de decese și de infectări, cu 125.255 de decese pentru 2.492.246 de cazuri înregistrate până sâmbătă seară, dar nici Brazilia sau Rusia.

Aceasta ar urma să fie revizuită la fiecare două săptămâni.

Controlul la frontieră este o competență națională a statelor, iar UE se străduiește să se coordoneze cât mai bine, în contextul în care libera circulație se reia în spațiul Schengen odată cu ridicarea restricțiilor impuse pentru combaterea noului coronavirus.

Călătoriile neesențiale în UE au fost interzise de la jumătatea lunii martie, iar măsurile restrictive vor fi ridicate treptat începând cu 1 iulie, privilegiind vizitatorii veniți din țări a căror situație epidemiologică este asemănătoare celei a UE, unde pandemia s-a stabilizat, sau chiar mai bună.

Unele țări turistice se arată dornice să-și redeschidă frontierele cât mai rapid. Grecia a început de la 15 iunie să-și redeschidă aeroporturile pentru mai multe țări din afara UE, printre care China, Noua Zeelandă și Coreea de Sud.

Propunerea europeană stabilește mai multe criterii epidemiologice pentru ca o țară să fie inclusă pe listă, printre care: o rată de noi cazuri de COVID-19 apropiată sau care să nu depășească 16 cazuri la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile, dar și o tendință de stabilizare sau scădere a cazurilor de infectare, precum și aplicarea de măsuri de combatere a pandemiei, precum efectuarea de teste.

Mai multe state membre au considerat "problematică" fiabilitatea datelor epidemiologice furnizate de statele terțe, în special de China.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău