Europenii merg la Washington pentru consultări. Subiectul fierbinte: Sancțiunile împotriva Chinei, în cazul în care aceasta furnizează arme Moscovei
-
03 Martie 2023 11:45
Cancelarul german Olaf Scholz și președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen vizitează Statele Unite, pentru convorbiri cu președintele Biden. Președintele american și-ar dori ca aliații săi europeni să adopte o poziție mai fermă față de China, din punct de vedere diplomatic, dar și tehnologic și economic, scrie defenseromania.ro.
Cancelarul german Olaf Scholz a sosit joi seara la Washington, unde urmează să se întâlnească vineri în tete-a-tete cu președintele american Joe Biden pentru discuții care se vor concentra cel mai probabil pe războiul Rusiei împotriva Ucrainei, relatează dpa și Reuters.
Este o vizită atipică: nu este prevăzută o conferință de presă după întâlnirea de vineri, iar Scholz nu este însoțit de ziariști din Berlin, cum se întâmplă de obicei, scrie Agerpres.
Reuters mai notează că vizita cancelarului german la Casa Albă are loc într-un moment în care, conform mai multor oficiali americani și altor surse, SUA vor să ia pulsul aliaților apropiați în legătură cu posibilitatea de a impune sancțiuni Chinei în cazul în care aceasta furnizează ajutor militar Rusiei în războiul din Ucraina.
În pofida speculațiilor, întâlnirea de vineri "nu este un semn de criză, este o oportunitate de a aprofunda relația personală dintre cei doi lideri", a apreciat pentru Reuters Sudha David Wilp, șefa biroului din Berlin al think-tankului German Marshall Fund.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va fi primită vineri, 10 martie, la Casa Albă, de președintele SUA Joe Biden pentru convorbiri privind sprijinul acordat Ucrainei, dar și subiecte mai puțin consensuale legate de climă sau China.
Întrevederea se va axa în cele din urmă și pe "alte subiecte de securitate internațională, inclusiv eforturile noastre comune pentru a răspunde provocărilor Chinei", se arată în comunicat.
Joe Biden și Ursula von der Leyen vor discuta și despre inițiativele lansate pentru reducerea dependenței europene de hidrocarburile rusești.
Cei doi lideri vor "aborda cooperarea puternică dintre Statele Unite și Uniunea Europeană pentru a sprijini Ucraina" și "sancționarea Rusiei", a indicat Casa Albă într-un comunicat.
Statele Unite nu au "niciun indiciu că (Beijingul) a luat decizia" de a furniza arme Rusiei, dar această posibilitate "rămâne pe masă"
"Credem că această decizie nu ar fi în interesul Chinei și a reputației sale internaționale, căreia îi acordă o mare importanță", a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al executivului american pe probleme de securitate națională, în timpul unui briefing de presă la Casa Albă.
"Le-am împărtășit îngrijorarea noastră chinezilor", a adăugat el.
Statele Unite sunt angajate într-o vastă ofensivă diplomatică, avertizând China împotriva oricărui sprijin militar letal pentru Rusia, care, potrivit experților, ar putea schimba situația în acest conflict, care a intrat în al doilea an și nu are nicio soluție la orizont.
China a negat puternic aceste acuzații, aduse inițial de șeful CIA.
Cancelarul german Olaf Scholz, care va fi primit vineri, la Casa Albă, de președintele american Joe Biden, a cerut Chinei joi să nu furnizeze arme "agresorului rus" al Ucrainei, în timp ce Franța a cerut Beijingului să dea dovadă de "prudență".