Europarlamentarul român Daniel Buda | Deschiderea negocierilor de aderare a R.Moldova la UE devine posibilă

  • 08 Octombrie 2018 13:43
Europarlamentarul român Daniel Buda | Deschiderea negocierilor de aderare a R.Moldova la UE devine posibilă

Una dintre prioritățile noului Parlament European și ale noii Comisii Europene va trebui să fie deschiderea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Aceasta este concluzia unei întâlniri la care au participat președintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, și europarlamentarul PPE Daniel Buda, președintele PNL Cluj.

Deschiderea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană devine posibilă în contextul în care România va deține, pentru prima oară în istorie, anul viitor, președinția semestrială a UE. Astfel, liderii politici români vor putea influența într-o măsură mult mai mare agenda comună a Uniunii Europene”, a declarat europarlamentarul PPE, Daniel Buda, potrivit unui comunicat al Partidului Platforma „DA”.

El a adăugat că deschiderea negocierilor de aderare va pune la dispoziția oamenilor din Republica Moldova mai mulți bani, prin intermediul programelor de preaderare, însă a atras atenția că acordarea efectivă a acestor bani presupune respectarea regulilor statului de drept, ceea ce înseamnă întărirea instituțiilor democratice și respectarea domniei legii.

La rândul său, Andrei Năstase a declarat că, după ce opoziția democratică va prelua puterea deopotrivă în R. Moldova și România, trebuie promovate proiecte concrete, care să aducă beneficii clare celor care trăiesc pe ambele maluri ale Prutului. El a dat ca exemplu proiectul Autostrăzii Montana, care va uni Transilvania și Moldova. „Andrei Năstase a remarcat faptul că există disponibilitatea Comisiei Europene de a finanța acest proiect, așa cum s-a exprimat deja comisarul european pentru Dezvoltare Regională, Corina Crețu. Andrei Năstase a cerut ca viitoarea autostradă să fie prelungită dincolo de Prut, pentru ca oamenii obișnuiți să simtă și astfel beneficiile concrete ale apropierii de Uniunea Europeană. De asemenea, Andrei Năstase a reamintit că este obligatorie respectarea regulilor democratice, inclusiv a dreptului de a alege și de a fi ales, pentru ca parcursul european al Republicii Moldova să fie încununat de succes”, se mai arată în comunicatul formațiunii. 

După conferința de presă, Andrei Năstase a vizitat festivalul „Produs de România”, care a reunit producători de alimente și artizani din toate regiunile românești. Acolo s-a întâlnit cu producătorii de alimente din raionul Hâncești, cu artizanii din Bucovina și cu cei din Dobrogea, precum și cu meșteșugarii din Transilvania. La festival s-a întâlnit și cu lideri politici marcanți ai PNL, între care președinții Consiliilor Județene Cluj, Alin Tișe, și Suceava, Gheorghe Flutur, care și-au exprimat din nou sprijinul pentru opoziția democratică, proeuropeană și antioligarhică din Republica Moldova.

Menționăm că România va prelua președinția Consiliului Europei începând cu 1 ianuarie 2019. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău