Europarlamentarul Eugen Tomac: R Moldova trebuie să depindă cât mai puțin de Spațiul Estic

  • 10 Decembrie 2021 10:04
Europarlamentarul Eugen Tomac: R Moldova trebuie să depindă cât mai puțin de Spațiul Estic

Europarlamentarul Eugen Tomac susține că Republica Moldova trebuie să depindă cât mai puțin de Spațiul Estic, pentru a avea un viitor mai bun și prosper.

„Cred că orice cetățean de bună credință din R Moldova își dă seama că perspectiva pentru a avea o viață mai liniștită, mai sigură este că R Moldova trebuie să depindă cât mai puțin de spațiul estic. Din nefericire toate experiențele arată că niciun cadou venit dinspre Moscova nu a părut ceea ce e până la finalul zilei. Această moștenire lăsată de Uniunea Sovietică a fost ca o capcană zilnică pentru Republica Moldova începând de la șantajul pe gaz până la presiunea legată de curentul din casele și companiile care-și desfășoară activitatea pe teritoriul Republicii Moldova. În mod clar, prioritate zero trebuie să rămână pentru R. Moldova această garanție că nimeni nu va mai șantaja din punct de vedere politic utilizând aceste instrumente. Este punctul zero de la care trebuie să se plece mai departe pentru că dincolo de adaptarea din mers, sunt niște realități: oamenii vor soluții astăzi, ca să fie cald și să-și poată trimită copiii în condiții decente la școală. Or atât timp cât aceste lucruri de bază sunt într-o continuă amenințare, în mod clar că societatea nu poate sta liniștită și fi optimistă. Cred că pașii pe care îi face R Moldova astăzi sunt esențiali pentru a le asigura cetățenilor Republicii Moldova o minimă stabilitate pentru a-și construi un viitor. Nimeni nu-și doreste ca oamenii din R. Moldova să plece, nimeni din UE nu-și dorește ca R. Moldova să fie șantajată. Lucrurile trebuiesc construite în parametrii secolului 21, plecând de la necesitățile pe care le are Republica Moldova și experiențele dure pe care le-a trăit în ultimii 30 de ani. Dacă nici până acum lumea nu a înțeles că dincolo de lozinci și de propagande există niște realități care afectează viața de zi cu zi a fiecărui cetățean, indiferent de ce crede acasă sau ce limbă vorbește. Astea sunt lucruri verificate și cred că temelia care se consolidează acum va fi de bun augur pe termen nelimitat pentru acest ținut de dincolo de Prut”, a declarat europarlamentarul, în timpul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.


Politicianul consideră că actuala guvernare din Republica Moldova face tot posibilul pentru a le asigura cetățenilor o minimă stabilitate pentru a-și construi un viitor prosper și european.

„La ora actuală, ceea ce există în Republica Moldova și nu exista în urmă cu 10 ani, cel puțin în percepția publică și în acțiunea politică a președintei Maia Sandu și a celorlalți lideri politici e mult mai multă maturitate, ceea ce a lipsit în acea politică din Republica Moldova. Acordul pe care din nou l-am prelungit are aproape 10 ani de zile și e regretabil că nu am fost în stare să punem împreună proiecte comune pe care să le construim în 10 ani de zile, de 100 de milioane de euro. Cred că ceea ce se poate face în acești ani va ajuta mult toți cetățenii de pe ambele maluri ale Prutului. Sunt foarte multe proiecte care ar trebui reluate pentru că această neputință seamănă si foarte multă neîncredere în ceea ce privește proiectul comun. Visul integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană, și o spun de la Bruxelles, este doar un obiectiv politic, însă la Bruxelles, Republica Moldova este inclusă în parteneriatul estic și politicile UE sunt canalizate spre R. Moldova prin prisma acestui pachet ce ține de Parteneriatul Estic. Vom avea peste câteva zile și un summit dedicat relației pe Parteneriatul Estic unde se va discuta despre cele 6 state cu multitudinea lor de probleme. Observ un anumit tip de maturitate politică în decidenții de la Chișinău care nu discută despre jocuri geopolitice, ci despre proiecte necesare și cred că R. Moldova are nevoie de mai puțină vorbă și mai multe fapte pentru că zilele se scurg și așteptările cetățenilor R. Moldova și legat de reforma justiției, și de nevoia de a avea un trai decent în R. Molova sunt extrem de apăsătoare și în cazul în care o majoritate care are toată puterea nu va reuși să-și atingă obiectivele pentru care a fost aleasă va fi un dezastru uriaș pentru R. Moldova. România, indiferent de context, va face atât cât poate ce este necesar. Politica României a devenit mai solidă și consistentă pe relația R. Moldova însă nu este suficient pentru că suntem aceeași națiune, avem foarte multe lucruri de recuperat din trecut. Încă există acele bariere care scot în evidență care din nefericire ne separă și cred că nu trebuie să uităm un singur lucru: în R. Moldova astăzi avem aproape 1,4 milion de cetățeni UE. Această realitate nu o mai poate șterge nimeni și România are obligația de a consolida cât mai strâns legăturile cu R. Moldova la fel cum și UE trebuie să fie cât mai curajoasă în a susține, în a se implica și a proteja R. Moldova în fața amenințărilor așa cum a făcut în această perioadă de criză fără precedent, prin care a trecut și trece în continuare R. Moldova.”
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:18 %
Vint:2,06 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
12
Fri
10
Arhivă Radio Chișinău