Europarlamentarul Eugen Tomac: Fenomenul cumpărării voturilor alegătorilor este cea mai mare provocare internă cu care se confruntă în momentul de față Rep. Moldova (Audio)

  • 14 Iunie 15:35
0%
00:00:00
00:00:00

Fenomenul cumpărării voturilor alegătorilor, este cea mai mare provocare cu care se confruntă în momentul de față Rep. Moldova, pe lângă dezinformare, propagandă și influența puternică pe care încă o mai are Rusia la Chișinău, consideră eurodeputatul Eugen Tomac. Acesta a declarat la Radio Chișinău că faptele de corupere a alegătorilor prin mită electorală directă, care subminează un proces democratic, este una dintre cele mai mari amenințări pentru Republica Moldova pentru viitoarele alegeri.

Aici autoritățile mai au de lucrat încă la proceduri, care să combată mita electorală, a subliniat Eugen Tomac.

„Faptele acestea de corupere a alegătorilor din mită electorală directă o consider una dintre cele mai mari amenințări. Cred că aici lucrurile trebuie să  fie și mai puternic implementate, pentru că am văzut că sistemul pe care îl aplică este unul destul de  previzibil și  aplicat cu foarte multă iscusință de cei care își fac această meserie murdară, între ghilimele, atacând valori fundamentale și subminând până la urmă un proces democratic într-un mod inacceptabil. Aici cred că autoritățile au de lucrat încă la proceduri prin care să combată mita electorală, pentru că nu este suficient doar să fie prezentați câțiva cetățeni care fac parte din această rețea. Este nevoie de mult mai mult și evident că aici este o chestiune care ține de măsuri pe care trebuie să le ia. Guvernul Rep. Moldova în următoarea perioadă, pentru că asta va face lumea, din păcate”, a spus Eugen Tomac.

După ce a mai obținut un mandat de deputat în Parlamentul european pentru următorii cinci ani,  Eugen Tomac spune că în momentul de față, prioritatea sa zero este accelerarea integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană, atragerea investițiilor și punerea cât mai rapid la dispoziția Chișinăului a fondurilor de preaderare, astfel încât oamenii să simtă din plin ce înseamnă avantajele integrării.

Eurodeputatul a mai afirmat la Radio Chișinău că există premise ca până la sfârșitul acestei luni, stele membre ale Uniunii Europene să adopte cadrul de negociere și să convoace prima conferință interguvernamentală.

„Există premise, se lucrează intens. Eu sper să se întâmple acest lucru, ceea ce pot să vă spun sigur este că ă la nivelul Uniunii Europene, Republica Moldova se află printre priorități. Ceea ce este extrem de important ca printre obiectivele de activitate continuă de primă linie pentru Uniunea Europeană să se regăsească și Relația cu Republica Moldova. Sunt  foarte multe probleme în Europa, în interiorul Uniunii Europene și în afara ei. Evident că Ucraina ocupă foarte mult spațiu din cauza războiului, dar pentru noi și  evident, pentru guvernul de la Chișinău faptul că relația cu Republica Moldova se află printre priorități. Este un factor bun. Politic, s-au făcut progrese fantastice într-un timp foarte scurt și sunt convins că și aceste obiective tehnice care trebuie să implementate imediat vor își vor găsi loc pentru a fi implementate și de ce nu chiar în această lună. Așteptăm însă anunțul oficial”, a declarat Eugen Tomac.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
27,74
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:3,6 m/s
Tue
21
Wed
22
Thu
23
Fri
24
Sat
24
Arhivă Radio Chișinău