Europarlamentarul Dacian Cioloș, mesaj de sprijin pentru R. Moldova: UE trebuie să sprijine reducerea dependenței de combustibilii utilizați ca armă de Putin

  • 28 Octombrie 2021 17:15
Europarlamentarul Dacian Cioloș, mesaj de sprijin pentru R. Moldova: UE trebuie să sprijine reducerea dependenței de combustibilii utilizați ca armă de Putin

Europarlamentarul Dacian Cioloș, președintele USR și ex-lider Renew Europe, a transmis un mesaj de sprijin pentru președinta Maia Sandu și Republica Moldova în contextul provocărilor generate de creșterea prețurilor la energie și a reuniunii Consiliului de Asociere dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova, care a avut loc joi, la Bruxelles.

“Sprijin total pentru Moldova și Maia Sandu. Țările UE și aliații regionali trebuie să își dubleze eforturile pentru a reduce dependența de combustibilii fosili importați, utilizați ca armă de Putin și alții”, a scris Cioloș, pe Twitter, scrie CaleaEuropeana.ro.

Uniunea Europeană și Republica Moldova au convenit joi să consolideze și să îmbunătățească în continuare cooperarea într-o serie de domenii-cheie, în conformitate cu angajamentele asumate de Moldova în cadrul Acordului de asociere UE-Moldova. În plus, UE va ajuta Republica Moldova să facă față actualei crize grave de aprovizionare cu gaze naturale prin acordarea a 60 de milioane EUR prin intermediul unui nou program de sprijin bugetar.

Angajamentul și cooperarea consolidată au fost confirmate în cadrul mai multor reuniuni între UE și Republica Moldova, precedate de o convorbire telefonică între președintele von der Leyen și președinta Maia Sandu la 26 octombrie.

Cea de-a 6-a reuniune a Consiliului de asociere UE-Moldova a reafirmat parteneriatul puternic și angajamentul de a consolida asocierea politică și de a aprofunda integrarea economică a Republicii Moldova cu UE în cadrul Acordului de asociere și al zonei de liber schimb aprofundat și cuprinzător (DCFTA). În marja acestui eveniment politic, premierul Natalia Gavrilița și Mariya Gabriel, comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, au semnat ieri, la Bruxelles, Acordul privind participarea Republicii Moldova la Programul- cadru al Uniunii Europene pentru cercetare și Inovare „Orizont Europa”, pentru perioada 2021-2027.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău