Europarlamentarul Corina Crețu: Podul peste Prut de la Ungheni va fi finanțat cu fonduri UE. Refacerea legăturilor cu R. Moldova este o datorie istorică

  • 31 Iulie 2023 11:19
Europarlamentarul Corina Crețu: Podul peste Prut de la Ungheni va fi finanțat cu fonduri UE. Refacerea legăturilor cu R. Moldova este o datorie istorică

Refacerea legăturilor cu Republica Moldova este o datorie istorică, a afirmat luni europarlamentarul Corina Crețu, fost comisar european pentru politică regională, referindu-se la un nou proiect de infrastructură finanțat din fonduri europene nerambursabile care va îmbunătăți circulația între România și Republica Moldova pe de o parte, și va facilita accesul Republicii Moldova către Vest, prin Autostrada Unirii (A8), și anume Podul de la Ungheni, transmite caleaeuropeana.ro.

Acest proiect de infrastructură vine în sprijinirea consolidării relațiilor economice, sociale și de fraternitate dintre România și Republica Moldova. De asemenea, competivitatea României va fi intens stimulată, asigurând un flux de transport internațional de persoane și mărfuri. Doresc să amintesc că legea privind Autostrada A8 Târgul Mureș – Iași – Ungheni prevede construirea a 320 de km, iar ca aceasta să fie realizată până la granița cu Republica Moldova, cu un pod peste Prut la Ungheni până în 2030”, a afirmat Corina Crețu, într-o postare pe Facebook.

Podul este finanțat cu bani europeni nerambursabili prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei (Connecting Europe Facility) cu o valoare de 16,5 milioane de euro.

Pentru România, astfel de proiecte de anvergură sunt esențiale, motiv pentru care, în timpul mandatului meu Comisar European am insistat ca măcar studiul de fezabilitate să fie realizat prin fondurile europene alocate în perioada 2014-2020, pentru a vedea începerea construcției în acel exercițiu financiar și amintind constant că aceasta trebuie să fie una dintre prioritățile zero ale Guvernului. Totodată, am asigurat sprijinul oferit de Comisia Europeană pentru demararea acestui proiect”, a amintit Corina Crețu.

Potrivit europarlamentarului român, “refacerea legăturilor cu Republica Moldova este o datorie istorică, în trecut Moldova și Basarabia erau interconectate prin peste 22 de poduri, majoritatea fiind distruse de armata rusă pentru a împiedica libera circulație între cele doua regiuni surori”.

Mă bucură de asemenea că aproximativ 50 de kilometri din autostrada A8 sunt în sfârșit lansați în licitație și finanțați prin PNRR. Asigurarea legăturii dintre Moldova, Basarabia cu Transilvania și cu restul Europei odată cu terminarea autostrăzilor A8 și A3, va duce la o conectivitatea mai buna între regiunile istorice și cu piețele de desfacere europene”, a conchis Corina Crețu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:7,2 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
17
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău