Europarlamentarul britanic Nigel Farage: Brexitul este victorios peste tot în UE

  • 09 Ianuarie 2018 09:12
Europarlamentarul britanic Nigel Farage: Brexitul este victorios peste tot în UE

Susținător al Brexitului, europarlamentar și fost lider al Partidului pentru Independența Regatului Unit (UKIP), Nigel Farage a acordat un interviu postului Euronews privind concluziile întâlnirii sale la Bruxelles cu negociatorul șef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier.

Cei doi au discutat despre comerț și imigrație. "Visul Brexit nu este victorios numai în Marea Britanie, ci el a ieșit învingător în Catalonia, în Ungaria, în Polonia și peste tot în Uniunea Europeană, chiar acum când vorbim. Este o schimbare istorică majoră", a declarat Nigel Farage, care a venit la Bruxelles pentru a transmite mesajul celor peste 17 milioane de britanici care au votat ieșirea Marii Britanii din UE.

Referindu-se la concluzia întrevederii cu Michel Barnier, europarlamentarul britanic a declarat: "Ce a reieșit din întâlnire este faptul că este un om extrem de politicos și manierat, care crede cu tărie în proiectul european, e ca o religie pentru el. I-am spus: 'Am impresia că tu reprezinți Bruxellesul și nu statele membre și companiile și muncitorii din ele' - pentru că el crede că sunt una și același lucru. Ce a reieșit cu adevărat din această întrunire este, unu, că guvernul britanic nu reprezintă viziunea celor pro-Brexit privind imigrația, și asupra acestui subiect nu am făcut niciun progres. Doi, când vine vorba despre perspectiva unui viitor acord comercial, ca parte a fazei a doua a acestui proces, în timp ce el [Michel Barnier] este chiar bucuros să discute despre bunuri - cum să nu fie, când Europa ne vinde nouă mai mult decât îi vindem noi ei? - dar când vine vorba de servicii și servicii financiare, se simte o reticență profundă. Eu consider că în prima fază a procesului guvernul britanic a dat mult - a dat mulți bani, a acordat un rol major Curții Europene de Justiție, mă rog, tot ce am acceptat să dăm în faza întâi pentru a ajunge la faza a doua -, iar acum este rândul UE să înceapă să dea câte ceva înapoi, pentru că dacă nu va face asta, atunci aceste discuții se vor suspenda și atunci chiar că vă veți confrunta cu perspectiva unei Mari Britanii care pleacă pe regulile Organizației Mondiale a Comerțului."

Euronews l-a întrebat pe Nigel Farage ce părere are despre viziunea fostului premier britanic, Tony Blair, care afirmă că opinia publică din Marea Britanie începe să ezite și să se poziționeze împotriva Brexitului. "Visul Brexit nu este victorios numai în Marea Britanie, ci el a ieșit învingător în Catalonia, în Ungaria, în Polonia și peste tot în Uniunea Europeană, chiar acum când vorbim. Este o schimbare istorică majoră care nu cred că se oprește chiar în mjlocul procesului. Blair își bazează totul pe o serie de predicții economice și pot să spun doar atât: a greșit cu privire la Mecanismul Ratei de Schimb, a greșit cu privire la aderarea Marii Britanii la moneda euro, a greșit - chiar dacă nu e un aspect economic - cu privire la războiul din Irak, și oameni ca el să-și dea acum cu părerea despre referendum, că s-ar putea întâmpla fel și fel de lucruri... Doar ce am încheiat anul 2017 cu o creștere economică mai mare dcât am previzionat, cu o producție industrială la un nivel record pentru ultimii 30 de ani, cu niveluri record în ce privește investițiile străine directe... Ei bine, Marea Britanie o duce chiar foarte bine!"

Întrebat despre un posibil al doilea referendum cu privire la Brexit, Nigel Farage a declarat:
Nigel Farage: Am votat să plecăm din UE.
Euronews: Da, dar ar putea fi diferit acest referendum.
Nigel Farage: Am votat să plecăm, e foarte simplu.
Euronews: Dar pe ce baze? Lucrurile se schimbă tot timpul.
Nigel Farage: Am votat să... Nu s-a schimbat nimic. Am votat să ieșim din UE. Știți de ce? Pentru că vrem să ne guvernăm propria țară, punct.

Întrebat ce a înțeles din întrevederea la Bruxelles cu Michel Barnier, Nigel Farage a declarat: "Am înțeles lipsa totală de înțelegere a Comisiei Europene cu privire la motivul pentru care s-a întâmplat Brexitul, ceea ce îmi sugerează că se va mai întâmpla și în alte țări. Am înțeles că guvernul britanic nu abordează deloc imigrația ca fiind o problemă și am înțeles că următoarea rundă de negocieri va fi chiar mai dură decât am crezut că va fi. Plec cu speranța unui singur lucru, că am plantat o sămânță, sper. Dacă nu va fi niciun acord, companiile și muncitorii europeni vor fi afectați mai mult decât muncitorii britanici. De fapt, ei au nevoie de noi mai mult decât avem noi de ei. Și sper că spre sfârșitul acestei săptămâni, când vor veni aici câțiva oameni de afaceri britanici proeminenți, el [Michel Barnier] să aibă ceva mai mult decât retorica de până acum. Sper că, în cele din urmă, va deveni îngrijorat de faptul că britanicii se satură și vor să plece, și asta ar putea cu adevărat să facă rău Europei - ei bine, atunci va fi de datoria lui să pună interesele cetățenilor europeni deasupra intereselor acestor structuri de sticlă și oțel".

Sursa: Rador 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău