Europarlamentare România | Ce scrie presa internațională despre votul românilor

  • 27 Mai 2019 10:13
Europarlamentare România | Ce scrie presa internațională despre votul românilor

Scandalul votului diasporei române la alegerile europarlamentare 2019 și referendumul pe justiție nu avea cum să treacă neobservat în presa internațională, căreia nu i se întâmplă să vadă prea des în țări cu tradiție democratică sute de oameni stând la cozi imense și strigând „Vrem să votăm!”, scvrie Digi24.

Românii care trăiesc în străinătate au stat la cozi enorme la secțiile de vot din Europa, scrie BBC, care notează că Poliția din West Midlands a fost chemată la secția de vot din Birmingham din cauza mulțimii mari de oameni care se strânsese. BBC publică și o poză sugestivă și notează că românii primesc trei buletine de vot, pentru că votează și pentru un referendum național, iar cererea de a fi prelungit programul de vot a fost refuzată de autoritățile naționale.

La rândul său, Euronews relatează despre votul românilor din diaspora și remarcă furia românilor care nu au reușit să voteze la Ambasada României la Haga. Ei au escaladat gardul Ambasadei strigând „Vrem să votăm” și „Hoții” și ca urmare a fost chemată poliția. Proteste similare au fost și la Bruxelles sau la Londra, unde mulți oameni au așteptat ore în șir pentru a vota atât la alegerile europarlamentare, cât și la referendumul pentru legi anticorupție, notează Euronews.

Dublul scrutin de duminică a fost primul mare test de popularitate pentru partidul aflat la putere, PSD, a cărui atitudine în privința justiției și legislației anticorupție au atras critici din partea UE și SUA, notează Euronews. Postul de știri redă și câteva mărturii ale românilor frustrați din cauza așteptării, dar și a faptului că au fost nevoiți să plece din țară.

„Românii din străinătate și-au exprimat furia pentru așteptarea de la alegerile europarlamentare. Cozile uriașe de la ambasade și consulate i-au împiedicat să voteze”, titrează politico.eu. Rețelele de socializare s-au umplut de înregistrări video cu românii care așteaptă la cozi imense în orașe precum Birmingham, Amsterdam, Roma. Alegătorii s-au plâns că au stat chiar și șapte ore la Consulatul României de la Bruxelles, iar relatări similare au venit și de la Dublin, Geneva și Girona, notează Politico. Site-ul a remarcat, de asemenea, scandările românilor de la Bruxelles și Londra: „Hoții”, respectiv „PSD, nu plecăm!”. În Olanda, poliția înarmată și însoțită de câini a fost chemată să-i disperseze pe românii care n-au putut vota la ambasadă. Ore în șir au așteptat ca să voteze și când nu a mai fost posibil, au escaladat gardul și au strigat „Hoții”. Confruntat cu un val de critici, ministrul de externe Teodor Meleșcanu a apărat guvernul și a spus că autoritățile nu se așteptau la o asemenea rată de participare.

Politico nu uită să menționeze că liderul PSD Liviu Dragnea i-a acuzat pe ambasadorii din aceste țări în care s-au format cozi lungi de așteptare că nu le-au spus oamenilor să meargă la alte secții de votare.

Bloomberg a remarcat că rezultatul de la alegerile europarlamentare din România este mai rău decât se aștepta PSD și pune presiune pe Liviu Dragnea - inclusiv din interiorul propriului partid - să demisioneze. 

Reuters scrie că românii au respins în masă măsurile ce ar fi putut face mai dificilă combaterea corupției, ceea ce, alături de rezultatul de la europarlamentare, constituie o dublă lovitură dată PSD. Dublul scrutin era un test de popularitate pentru PSD, explică Reuters. Pe de altă parte, este menționat rezultatul meritoriu la noii alianței a opoziției, USR-PLUS, care a obținut 24 la sută din intențiile de vot. Cele două scrutine i-au mobilizat pe românii sătui de corupție. În plus, România are și alegeri prezidențiale anul acesta, iar Iohannis este creditat cu cele mai mari șanse. Agenția notează și că luni este așteptată sentința în cazul lui Liviu Dragnea în procesul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman.

Le Monde constată eșecul guvernului român în alegerile europarlamentare din 26 mai. PSD a pierdut peste 10 procente față de scrutinul anterior și pare să fie la egalitate cu rivalul său din opoziție, PNL. Cotidianul francez remarcă și surpriza pe care a produs-o Liviu Dragnea, „figură controversată a politicii românești”, care a anunțat că nu va candida la prezidențiale împotriva actualului șef al statului, deși lăsa să se înțeleagă asta de luni de zile.

O altă publicație francezăLiberation, menționează, remarcând aceleași eșec al PSD, că de la venirea la puterea, în 2016, acest partid nu a încetat să-și intensifice retorica naționalistă și eurosceptică.

Citiți și:  Rezultate alegeri europarlamentare 2019. Cine a câștigat în Europa și cum arată viitorul Parlament European?

Mărturii emoționante ale românilor care n-au mai putut să voteze: „În 50 de ani de viață nu m-am simțit atât de umilit!”

Alegeri europarlamentare 2019. Revoltă la Haga: oamenii au încercat să spargă ușa secției de votare

Sursa:Digi24 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chişinău
11,52 °C
cer senin
Umiditate:30 %
Vint:5,7 m/s
Sat
10 °C
Sun
9 °C
Mon
13 °C
Tue
8 °C
Wed
6 °C

Curs oficial BNM 11 Aprilie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.8465 -0.0000
USD 18.2774 -0.0000
RON 4.1072 -0.0000
UAH 0.6694 -0.0000
RUB 0.2478 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău