Europarlamentare 2019 | Mai puțin de 40% dintre europeni știu că în mai vor avea loc alegeri pentru PE

  • 25 Aprilie 2019 14:40
Europarlamentare 2019 | Mai puțin de 40% dintre europeni știu că în mai vor avea loc alegeri pentru PE

Mai puțin de 40% dintre europeni sunt la curent cu faptul că în luna mai vor avea loc alegeri pentru Parlamentul European și numai 5% pot cita datele exacte, 23-26 mai, indică Eurobarometrul de primăvară realizat de institutul Kantar Public și publicat joi de legislativul european, transmite AFP.

Conform sondajului, 38% dintre europeni (neluându-i în calcul pe britanici) cunoșteau la sfârșitul lui februarie în ce lună vor avea loc alegerile pentru PE, procentul depășind 50% în șapte țări.

În patru state (Danemarca, Olanda, Suedia și Belgia), peste jumătate (între 58% și 65%) dintre intervievați au declarat că sunt siguri că vor vota.

Media la nivelul UE a fost de 35%, în creștere cu 10 puncte procentuale față de barometrul din septembrie-octombrie.

Principalele subiecte de preocupare pentru europeni rămân economia, creșterea economică, combaterea șomajului în rândul tinerilor și imigrația.

În legătură cu imigrația, 44% dintre respondenți cred că aceasta ar trebui să fie o prioritate în campanie, după ce, în septembrie-octombrie, 50% aveau această opinie.

În schimb, schimbarea climatică și protecția mediului câștigă în importanță, fiind citate de 43% dintre respondenți (față de 40% anterior).

Printre prioritățile cel mai des menționate rămâne și lupta împotriva terorismului.

Conform sondajului, o mare majoritate dintre europeni susțin apartenența țării lor la UE (61% în medie în UE-27, exceptând Marea Britanie), un nivel nemaiîntâlnit de la căderea Zidului Berlinului (1989) și adoptarea Tratatului de la Maastricht (1992).

Cu toate acestea, notează Kantar Public, 'nivelul de incertitudine a evoluat, așa cum o arată cei 27% dintre europeni care consideră că UE nu este 'nici un lucru bun, nici un lucru rău', cu o creștere înregistrată în 19 țări'.

Sondajul a fost realizat în perioada 19 februarie - 4 martie în toate cele 28 de state membre, în rândul a 27.973 de persoane reprezentative statistic pentru populația de peste 15 ani.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău