Europarlamentar: Asistența UE votată de Parlamentul European depinde de implementarea recomandărilor Comisiei de la Veneția

  • 04 Iulie 2017 14:24
Europarlamentar: Asistența UE votată de Parlamentul European depinde de implementarea recomandărilor Comisiei de la Veneția Sursa: Digi24.ro

Parlamentul European a dat votul de principiu pentru acordarea asistenței macrofinanciare de 100 de milioane de euro destinată Republicii Moldova, dar totul depinde de implementarea recomandărilor Comisiei de la Veneția de către Guvern, a comentat pe contul său de Facebook europarlamentarul român Siegfried Mureșan.

Banii sunt prevăzuți a fi acordați de Comisia Europeană în trei tranșe, iar, înainte de plata fiecărei tranșe, autoritățile de la Chișinău trebuie să demonstreze că au realizat progrese în mai multe domenii care trebuie reformate pentru ca Republica Moldova să devină un stat modern, cu o economie stabilă și tot mai competitivă pe piața globală și cu nivel de trai din ce în ce mai prosper pentru toți cetățenii săi. Dacă aceste progrese vor fi realizate, banii vor fi livrați la termenul stabilit de Comisia Europeană, dar, dacă nu se vor înregistra progrese, fiecare tranșă va putea fi blocată până la îndeplinirea reformelor asumate. Acțiunile Guvernului Republicii Moldova au dus deja la întârzierea adoptării acestei decizii de finanțare și au creat incertitudine cu privire la acordarea banilor. Noi avem banii și vrem să îi acordăm, vrem ca acești bani să ajungă la oameni, dar totul depinde de implementarea recomandărilor Comisiei de la Veneția de către Guvern”, a scris Siegfried Mureșan.

Parlamentul European a aprobat marți, 4 iulie, acordarea ajutorului de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova, cu 575 de voturi pro, 76 împotrivă și 46 de abțineri.

Asistența financiară de 100 de milioane de euro a fost convenită la începutul anului curent. Din aceasta, 60 de milioane reprezintă împrumut, iar 40 de milioane – grant.

Prima tranșă este prevăzută să fie acordată la sfârșitul anului curent. Aceasta urmează să fie compusă din 20 de milioane de euro împrumut și 10 milioane – grant. Însă până a elibera prima tranșă a asistenței, Comisia Europeană va verifica dacă Republica Moldova a îndeplinit toate condițiile pentru acordarea acesteia.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău