Europa vrea să reducă dependența de gazul rusesc
-
10 Iulie 2015 11:13
Oficiali europeni vor face vineri un nou pas spre crearea unei rețele de gazoducte în zona Europei de Sud-Est, ca modalitate pentru reducerea dependenței de Rusia în ceea ce privește alimentarea cu gaze, transmite Bloomberg.
Aproximativ 17 state, dintre care jumătate din fostul bloc comunist, vor susține un plan de acțiune destinat îmbunătățirii infrastructurii energetice și garantării aprovizionării cu energie, în condițiile în care fiecare dintre ele vor avea trei surse separate de aprovizionare. Decizia ar urma să fie luată la o reuniune ministerială, care va avea loc la Dubrovnik, Croația, la care va participa și Maros Sefcovic, vicepreședintele Comisiei Europene responsabil cu uniunea energetică.
Criza din Ucraina, dar și decizia Rusiei de a abandona proiectul South Stream au luat prin surprindere statele din Sud-Estul Europei. Executivul comunitar vrea să încurajeze aceste state să colaboreze pentru a-și proteja aprovizionarea cu energie. Rusia asigură 27% din consumul de gaze naturale al Uniunii Europene, care importă mai mult de jumătate din necesarul său de energie.
'Există în continuare blocaje și constrângeri considerabile pe piață care îngreunează transportul de surse alternative și reducerea dependenței de Rusia', a apreciat Emily Stromquist, analist la grupul de cercetare Eurasia.
Statele membre ale UE care vor fi reprezentate la reuniunea de la Dubrovnik sunt: Austria, Bulgaria, Croația, Grecia, Ungaria, Italia, România, Slovenia și Slovacia. Acestora li se vor adăuga țări din afara Uniunii Europene, precum: Serbia, Albania, Bosnia Herțegovina, Macedonia, Kosovo, Muntenegru, Republica Moldova și Ucraina.
Europa de Sud-Est reprezintă o parte vitală din strategia de diversificare a surselor de aprovizionare cu gaze naturale și reducerea dependenței de Rusia. Țările din regiune sunt la mijloc, între piețele mari consumatoare de energie din Europa Occidentală și depozitele de gaze din bazinul Caspic deținute de Kazahstan, Turkmenistan și Azerbaidjan.
Anul viitor, un consorțiu din care fac parte BP Plc și Statoil ASA are de gând să demareze lucrările la gazoductul Trans Adriatic Pipeline, care va transporta gaze naturale din Azerbaidjan în Italia, Grecia, Albania și Bulgaria. De asemenea, proiectul South Stream, care a fost anulat în luna decembrie, va fi înlocuit de Turkish Stream, o conductă ce va transporta gaze naturale din Rusia în Turcia, prin Marea Neagră, și de acolo în Grecia.
Strategia UE este să facă aprovizionarea cu gaze naturale mai flexibilă prin construcția de noi conducte în Europa de Sud-Est. Atât timp cât gazele naturale pot fi livrate în ambele sensuri ale unei conducte, se vor putea acoperi deficitele din rețele și, astfel, sistemul va fi mai rezistent la întreruperi. Există deja câteva propuneri, cum ar fi Eastring, o conductă promovată de operatorul slovac de transport Eustream, care ar urma să lege Slovacia de Europa de Sud-Est prin România. Această conductă ar putea fi conectată cu rețeaua din Turcia prin Bulgaria.
De asemenea, mai multe state din regiune promovează un 'Coridor vertical', care să lege sistemele de transport de gaze naturale din România, Bulgaria și Grecia. Proiectul presupune construcția de interconectori între Bulgaria și Grecia, precum și între România și Bulgaria.
Miniștrii prezenți la reuniunea de la Dubrovnik vor alege mai multe proiecte care trebuie accelerate. Aceste proiecte sunt eligibile să primească sprijin financiar din partea Băncii Europene de Investiții (BEI) și a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).