Europa va savura strugurii moldovenești și la primăvară

  • 11 Decembrie 2023 08:32
Europa va savura strugurii moldovenești și la primăvară

Până în prezent marii producători de struguri de masă au vândut circa 20 – 30 la sută din roada curentă, ceea ce sugerează că în primul trimestru al anului viitor exporturile vor crește, relatează IPN.

Strugurii de masă s-au scumpit în R. Moldova cu 65 la sută față de anul trecut și cu cel puțin 45 la sută față de nivelul obișnuit de prețuri, relatează East-Fruit.com.

Astfel, se poate presupune că, la început de iarnă, R. Moldova dispune, de rezerve de struguri de masă mai mari decât se estima anterior și va încerca să transforme în beneficii tendința favorabilă a pieței. Se prea poate că în lunile ianuarie – aprilie 2024, R. Moldova va livra în exterior aproximativ aceiași cantitate de struguri ca și în ultimele două sezoane – 20 - 24 mii de tone, peste așteptările că volumul exportului se va diminua.

În actualul sezon, exportul de struguri de masă s-a ridicat deja la aproximativ 55 de mii de tone. În noiembrie au fost vândute 25 de mii de tone de struguri proaspeți, în octombrie - 22 de mii de tone. La început de decembrie, ritmurile ridicate ale exporturilor de struguri din R. Moldova continuă, ceea ce este favorizat de cererea mare de pe piața europeană și de un nivel de preț fără precedent. Se poate presupune că și volumele exporturilor din decembrie vor fi mai mari decât în perioada respectivă a anului trecut. Și este absolut evident că exporturile de struguri din R. Moldova în acest sezon vor fi semnificativ mai mari decât acum un an.

Sursa citată amintește că această stare de lucruri are loc în condițiile când Rusia a introdus recent o interdicție a exportului de fructe și legume din R. Moldova, precum și despre accesul nelimitat și fără taxe vamale a producției moldovenești la piața europeană.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău