Europa va avea veri și ierni mai calde cu câteva grade: La Londra - ca la Madrid, iar la Paris - ca la Canberra

  • 11 Iulie 2019 13:51
Europa va avea veri și ierni mai calde cu câteva grade: La Londra - ca la Madrid, iar la Paris - ca la Canberra

În 2050, orașele din emisfera nordică vor semăna din punct de vedere climatic cu cele care se situează acum față de ele la 1.000 km înspre sud.

Cele care se găsesc la Ecuator nu vor resimți o încălzire majoră a climei dar, în schimb, vor avea parte de mai multă secetă și de ploi.

Astfel, peste 30 de ani, clima la Londra va fi asemănătoare cu cea de la Madrid de acum.

La Stockholm va fi ca la Budapesta, iar la Paris ca la Canberra, conform unui studiu dat publicității miercuri și care a luat în calcul scenariul cel mai optimist al încălzirii globale, informează France Presse.

Schimbările vor fi și mai radicale în cazul regiunilor tropicale.

Orașe mari precum Kuala Lumpur, Jakarta și Singapore vor suferi din ce în ce mai des din cauza fenomenelor meteo extreme, conform studiului realizat de o echipă de cercetători de la universitatea ETH Zurich.

Aceștia au studiat vremea din 520 de mari orașe din întreaga lume, luând în calcul 19 variabile, printre care temperatura și precipitațiile.

Pentru aceste estimări, oamenii de știință de la universitatea elvețiană au folosit în mod deliberat perspectiva optimistă, adică cea în care emisiile de dioxid de carbon se vor stabiliza până la mijlocul secolului pentru a putea limita creșterea temperaturii medii a globului la 1,4 grade Celsius, în comparație cu perioada preindustrială, în vreme ce la ora actuală, creșterea este de aproximativ +1 grad Celsius.

Autorii studiului au ajuns la concluzia că 77% din orașele planetei vor suferi schimbări frapante ale climei, iar restul se vor confrunta cu noutăți în domeniul climei.

Europa va avea veri și ierni mai calde, în medie cu  3,5 - 4,7 grade Celsius. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Sun
27
Mon
25
Tue
22
Wed
23
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău