Europa solicită reintroducerea unor exemplare de urs în Pirineii francezi

  • 29 Ianuarie 2021 19:05
Europa solicită reintroducerea unor exemplare de urs în Pirineii francezi

Comisia Europeană a solicitat statului francez să efectueze noi reintroduceri de urși în Pirinei după ce trei exemplare au fost ucise de om în 2020, transmite vineri AFP.

"Comisia a indicat deja autorităților franceze că înlocuirea celor trei urși uciși este cel puțin necesară, având în vedere starea nefavorabilă de conservare a ursului în Franța", a scris Nicola Notaro, responsabil al Direcției Generale de Mediu a Comisiei Europene.

Este pentru prima dată după moartea celor trei urși când Comisia Europeană a fost atât de directă în recomandările sale. Statele Uniunii Europene trebuie să respecte reglementările europene privind menținerea biodiversității.

Într-o scrisoare adresată ONG-urilor care apără prezența urșilor în Pirinei și din care AFP a obținut o copie, Notaro subliniază totodată că este "responsabilitatea Spaniei și a Franței să inițieze proceduri pentru stabilirea responsabilităților autorilor acestor acte și pentru a asigura aplicarea dispozițiilor de protecție a ursului brun din Directiva Habitate".

Asociațiile pro-urși s-au mobilizat de luni de zile pentru a solicita inițial înlocuirea plantigradelor ucise în 2020 - două în Spania, unul în Franța. Ele amenință să depună o plângere la o instanță administrativă.

Planul de acțiune "Ursul brun 2018-2028", care vizează restabilirea populației de plantigrade din Pirinei prevede înlocuirea în cazul în care moartea exemplarelor este provocată de om.

De ambele părți ale Pirineilor, prezența ursului este criticată, uneori combătută, în special de crescătorii de animale care deplâng numeroase pierderi în rândul oilor.

Pentru că ursul de Pirinei este amenințat cu dispariția, Franța a inițiat în anii 1990 un program de reintroducere a urșilor aduși din Slovenia. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:65 %
Vint:1,03 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău