Europa se relaxează după doi ani de pandemie. Care sunt țările care renunță la restricții și nu mai impun masca de protecție

  • 10 Februarie 2022 08:30
Europa se relaxează după doi ani de pandemie. Care sunt țările care renunță la restricții și nu mai impun masca de protecție

Tot mai multe state anunță planuri pentru relaxarea restricțiilor, după doi ani de pandemie. Italia, primul focar european, a anunțat că masca de protecție nu va mai fi obligatorie afară. O măsură similară a fost anunțată și în Spania, în timp ce statele nordice au adoptat planuri în etape. Danemarca și Marea Britanie sunt țările de pe continent care au renunțat aproape integral la restricții.

Italia

Autoritățile sanitare italiene intenționează să ridice din 11 februarie obligația purtării măștii în exterior. Cu toate acestea, italienilor li se va cere în continuare să aibă măști la ei și să le poarte, mai ales în mulțimi, a spus el, scrie digi24.ro.

Obligativitatea purtării măștii încă se aplică în interior, în cadrul unui regulament ce urmează să rămână în vigoare până la 31 martie cel mai devreme. Starea de urgență în Italia legată de pandemie este de asemenea în vigoare până la această dată.

În Italia, numărul cazurilor a scăzut semnificativ în ultimele zile. Oficialii au înregistrat marți aproape 102.000 de noi infecții, în scădere de la un nivel de două ori mai mare cu doar trei săptămâni în urmă.

Spania

Portul măștilor de protecție în aer liber nu va mai fi obligatoriu în Spania, începând din 15 februarie.  Se va pune astfel capăt măsurii referitoare la măști, care a fost reintrodusă în 22 decembrie 2021, din cauza valului de infectări provocate de varianta Omicron.

În unele regiuni, certificatul COVID-19 nu mai este obligatoriu. Cluburile rămân însă închise.

Marea Britanie

Începând de joi, 27 ianuarie, purtarea măștii nu mai este obligatorie, telemunca nu mai este recomandată oficial, iar pentru accesul în cluburi sau la anumite mari întruniri nu mai este necesar un certificat sanitar.

Carantina este însă obligatorie pentru persoanele confirmate ca având virusul.

Nu se va mai prelungi regula ce impune izolarea persoanelor cu test pozitiv la coronavirus, atunci când măsura va expira la 24 martie, însă decizia ar putea fi chiar devansată.

Grecia

Toți călătorii care au certificat european valabil nu mai sunt obligați să efectueze un test PCR pentru intrarea în Grecia.

În această măsură, convenită la nivel european, se încadrează doar persoanele care s-au vaccinat, iar celelalte nevaccinate vor trebui să prezinte un test negativ când vor trece granița.

Completarea PLF este obligatorie, iar la graniță se fac teste aleatorii. Pentru persoanele confirmate pozitiv, este obligatorie izolarea timp de cinci zile.

Toate persoanele care nu au făcut a treia doză de vaccin anti-COVID-19 vor trebui să prezinte un test negativ la locul de muncă. Aceste persoane nu vor putea de asemenea să intre în magazine, restaurante și locuri de agrement, precum și în majoritatea instituțiilor publice, având în vedere că cei nevaccinați nu au acces decât în supermarketuri sau în farmacii.

Numărul mare de contagieri, al persoanelor intubate și al deceselor face ca Grecia să nu fie încă în măsură să ridice mai multe restricții, cum au făcut alte țări europene.
În actuala situație, premierul conservator Kyriakos Mitsotakis a decis să flexibilizeze doar ora de închidere a restaurantelor și a barurilor, care nu mai sunt obligate să închidă la miezul nopții și să le permită să difuzeze muzică. 

Portugalia

Portugalia a relaxat restricțiile pentru străinii care dețin un certificat digital COVID-19 european, renunțând îndeosebi la obligația ca aceștia să prezinte un test negativ la COVID-19 înaintea intrării pe teritoriul portughez.

Călătorii aflați în "posesia unui certificat digital COVID-19 din UE" sau a oricărui alt document "justificativ de vaccinare recunoscut" sunt scutiți de prezentarea unui test negativ la coronavirus la sosirea pe teritoriul portughez, potrivit deciziei guvernului de la Lisabona.

Certificatul digital COVID-19 al UE face fie dovada vaccinării, fie efectuarea unui test, fie trecerea prin boală după infectarea cu coronavirus în ultimele șase luni.

Spre deosebire de alte țări europene, Portugalia cerea de la începutul lui decembrie 2021 ca pasagerii de peste 12 ani, fie ei și vaccinați anticoronavirus, să prezinte teste negative pentru a putea intra în țară.

Totodată, termenul de valabilitate a testelor antigen a fost redus în Portugalia, de la 48 la 24 de ore.

Danemarca

Danemarca a anulat toate restricțiile interne anti-COVID-19 de la 1 februarie  Masca de protecție nu mai este impusă, iar la evenimente nu mai este cerut un certificat COVID-19.

Guvernul danez dorește să mențină doar pentru încă patru săptămâni anumite restricții privind pătrunderea pe teritoriul țării, precum obligativitatea realizării de teste anti-COVID-19 și plasarea în carantină, în funcție de țara de proveniență.

Cluburile de noapte vor putea să se redeschidă și restaurantele să vândă alcool după ora locală 22:00, iar clienții nu vor mai fi obligați să prezinte certificatul de vaccinare la intrare. Călătorii vor putea să urce în autobuze fără să mai poarte măști sanitare, iar magazinele vor putea să anuleze restricția privind numărul clienților acceptați simultan în incintele lor.

Suedia

Suedia a renunțat la cele mai multe dintre restricțiile impuse pentru combaterea pandemiei de coronavirus, la scurt timp după ce țara vecină Danemarca a luat o decizie similară.

Nu mai sunt în vigoare restricții referitoare la programul de funcționare al restaurantelor și barurilor, unde nu se vor mai aplică nici regulile de distanțare socială. De asemenea, autoritățile renunță la limitarea numărului maxim de persoane cărora li se permite participarea la evenimente și reuniuni.

Totodată, Suedia renunță la purtarea măștii în spații aglomerate sau în mijloacele de transport.

Regulile au fost relaxate și pentru anumite categorii de persoane care călătoresc în Suedia. Cetățenii Uniunii Europene nu trebuie să mai prezinte dovada vaccinării împotriva COVID-19 sau a trecerii prin boală sau rezultatul negativ al unui test pentru depistarea virusului.

Unele recomandări se mențin totuși, în special pentru cei care nu sunt vaccinați. Autoritățile sanitare au făcut apel la toate persoanele de peste 12 ani să se vaccineze anti-COVID-19.

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
7,74
Ploaie moderată
Umiditate:80 %
Vint:8,75 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău