Europa răsuflă ușurată. Nord Stream 1 furnizează din nou gaz după lucrările de întreținere

  • 21 Iulie 11:31
Europa răsuflă ușurată. Nord Stream 1 furnizează din nou gaz după lucrările de întreținere

Gazoductul Nord Stream care leagă Rusia de Germania și-a reluat activitatea joi, 21 iulie, după zece zile în care a fost supus lucrărilor de întreținere, a declarat un purtător de cuvânt al companiei citat de AFP, scrie ziare.com.

”Funcționează”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei Nord Stream pentru AFP, fără a preciza, totuși, cantitatea de gaz livrată.

Guvernul german se temea că această conductă nu va fi redeschisă de Moscova după încheierea reparațiilor.

Potrivit datelor transmise de Gazprom către Gascade, operatorul german de rețea, conducta ar trebui să livreze 530 GWh în timpul zilei, adică doar ”30%” din capacitatea sa, a afirmat președintele Agenției Germane de Rețea, Klaus Müller, joi, pe Twitter.

Gigantul energetic rus Gazprom a anunțat că nu poate garanta reluarea livrărilor prin această conductă de gaz aflată în întreținere până joi dimineață. Grupul a invocat absența turbinei, necesară conform companiei pentru funcționarea unei stații de compresoare.

Acesta a reprezentat un ”pretext”, potrivit Berlinului, care denunță deciziile ”politice”.

Între timp, președintele rus Vladimir Putin a dat de înțeles că conducta ar putea reporni joi dimineață, dar că, dacă Rusia nu va primi turbina lipsă, aceasta va funcționa la o capacitate de 20% de săptămâna viitoare. Motivul este că a doua turbină trebuie, la rândul ei, să fie supusă reparațiilor la sfârșitul lunii iulie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:67 %
Vint:1,54 m/s
Tue
17
Wed
17
Thu
19
Fri
22
Sat
23
Arhivă Radio Chișinău