Europa Liberă | Vladimir Socor: ”Rusia poate să profite de procesul de lichidare a munițiilor pentru a aduce personal suplimentar rusesc și echipament militar rusesc suplimentar în Transnistria” (Revista presei)

  • 12 Septembrie 2019 09:28
Europa Liberă | Vladimir Socor: ”Rusia poate să profite de procesul de lichidare a munițiilor pentru a aduce personal suplimentar rusesc și echipament militar rusesc suplimentar în Transnistria” (Revista presei)

Revista presei 12 septembrie 2019

Cotidianul publică un editorial al Ilenei Racheru, doctor în știinte politice, Universitatea din București și expert în spațiul ex-sovietic, în care autoarea face o analiză a opțiunilor pe care le are în prezent Blocul ACUM, aflat la guvernare la Chișinău, împreună cu PSRM.

”Guvernul condus de Maia Sandu se confruntă și cu presiunea imensă a societății civile, a presei independente care tratează nemilos orice greșeală, lipsă de reacție sau declarație neinspirată. (…)  În același timp, o parte a soluțiilor propuse sunt fără alternativă. Să luam, spre exemplu, situația generată de refuzul președintelui Dodon de a susține ideea aducerii unui procuror european. Este oare imposibilă identificarea unui procuror cu un CV curat, care să aibă cetățenia Republicii Moldova și care să poată asuma onest sarcinile de reformare a justiției? Laura Codruța Kovesi, magistratul mult dorit la Chișinău, a ajuns în funcția de procuror general al României, după ce lucrase la Parchetul de pe lângă judecătoria Sibiu. Oare nu se poate găsi un procuror onest la Bălți, Cahul sau Orhei?”, se întreabă autoarea, care mai subliniază că ”Blocul ACUM trebuie să depășească presiunea propriei naivități în confruntarea cu PSRM cel versat în ”afacerile” nebuloase ale  statului și rezistența sistemică”.

Analistul politic al Fundației Jamestown, Vladimir Socor, își exprimă îngrijorarea, într-un interviu pentru Europa Liberă, că ”Rusia poate să profite de procesul de lichidare a munițiilor pentru a aduce personal suplimentar rusesc și echipament militar rusesc suplimentar în Transnistria sub pretextul că aceste efective suplimentare ar lucra la lichidarea munițiilor. Mai mult decât atât, aceste efective suplimentare și echipament militar rusesc ar trebui să tranziteze pe teritoriul Ucrainei și mă îndoiesc că Ucraina ar permite acest tranzit, pe care Rusia ar putea să-l interpreteze în felul ei, să-l pervertească și să-l folosească și împotriva Ucrainei, și împotriva R. Moldova. De aceea, proiectul lichidării munițiilor de la Cobasna nu poate fi decât unul internațional și când spun internațional nu am în vedere OSCE, pentru că OSCE este la cheremul Rusiei, am în vedere Statele Unite, în primul rând, și alte puteri din Europa Occidentală care ar putea să coopereze cu Rusia pentru lichidarea munițiilor”, subliniază Vladimir Socor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău