Europa Liberă | „Deasupra guvernării Chicu se strâng nori negri” (Revista presei)

  • 19 Mai 2020 09:45
Europa Liberă | „Deasupra guvernării Chicu se strâng nori negri” (Revista presei)

Revista presei din 19 mai 2020

Dezvăluirile privind pachetele cu bani care ar fi ajuns la Igor Dodon, ieșirea la rampă a procurorului general, Alexandru Stoianoglo, dar și subrezirea majorității parlamentare PSRM – PD denotă că în aceste zile se dă „o luptă hotărâtoare” pentru R. Moldova, este de părere editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru. „Declarația lui Stoianoglo despre nevinovăția lui Platon și rejudecarea cazului său vine la pachet cu „descoperirea” că Plahotniuc este „beneficiarul” furtului miliardului, deși corect ar fi fost să se spună „unul dintre beneficiarii”, căci, mai precizează Stoianoglo, lui Plahotniuc i-au revenit „100 de milioane” din miliard. Cine sunt ceilalți beneficiari, dacă îl excludem pe Platon? – se întreabă  Nicolae Negru. El amintește de declarația recentă a lui Stoianoglo că Procuratura Generală nu dispune de un dosar consistent pentru a cere extrădarea lui Plahotniuc. „Iată că acum a fost depășită această „dificultate”, dar sare în ochi sincronizarea acestui „proces” cu amenințările lui Dodon că „va lovi primul”, cu convocarea Consiliul Suprem de Securitate și anunțul său despre progresele importante în investigarea miliardului și întoarcerea Aeroportului Internațional Chișinău, amenințări care, la rândul său, au fost provocate de „hemoragia” PD și a riscului ca actuala majoritate parlamentară să rămână în minoritate, dar și de declarațiile lui Andrian Candu că în curând vor ieși la iveală unele lucruri legate de finanțarea lui Dodon”. Comentatorul observă că Stoianoglo și-a sincronizat acțiunile cu Igor Dodon.

„Scandalul imaginilor cu Dodon care ia bani cash de la Plahotniuc - reglare de conturi între două grupări mafiote” – titrează Jurnal.md. „Cetățenii percep „culiocul” ca pe un indiciu clar al corupției, la fel ca „tușonka”. A fost o haită care a furat în trecutul nu prea îndepărtat. Ei au furat acest stat și dacă avem aceste dovezi, să fie sancționat în baza legii”, a spus vicepreședintele formațiunii „Partidul Nostru”, Ilian Cașu, la Jurnal TV. „Este o plină reglare de conturi între grupările mafiote. Imaginile nu sunt trucate. Se vede clar că el nu respinge această pungă despre care spune că nu știe ce este în ea. Nu a refuzat-o, el a acceptat banii, pentru că era destul de clar că acolo sunt bani. A acceptat bani ilegal, cash, iar asta e luare de mită”, a comentat și liderul PL, Dorin Chirtoacă. Iar vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari, a anunțat că deputații din formațiune vor iniția procesul de suspendare din funcție a lui Igor Dodon.

Veaceslav Platon va fi eliberat, susține avocatul său, citat de Mold-street. Avocatul omului de afaceri Veaceslav Platon afirmă că dosarul clientului său pentru care a fost condamnat la 18 ani de închisoare va fi revizuit, așa cum a anunțat ieri procurorul general. El a  menționat că este vorba de dosarul legat de sustragerea banilor din Banca de Economii.

„Deasupra guvernării Chicu se strâng nori negri – titrează Europa Liberă, amintind că atunci când a prezentat lista miniștrilor din cabinetul său, premierul Ion Chicu a precizat că este vorba de un guvern minoritar, de tranziție, care va activa până la alegerile prezidențiale. A devenit „majoritar” patru luni mai târziu, mai exact după ce PSRM și PD au bătut palma în parlament, drept urmare în componența guvernului făcându-și locul și miniștri din partea Partidului Democrat. Tot mai multe sunt vocile care susțin că actualul guvern ar putea să-și încheie, totuși, mai devreme mandatul, deoarece rândurile democraților se subțiază fiind afectată stabilitatea coaliției de guvernare. În consecință, coaliția PD-PSRM a rămas cu 52 de parlamentari”.

 „R. Moldova, în apogeul epidemiei de coronavirus față de alte state în care COVID-19 se retrage, titrează Ziarul de Gardă. Șeful ANSP atenționează: Noi rămânem în urmă față de țările europene cu aproximativ două-trei săptămâni.  Săptămâna trecută am avut o săptămână cu cea mai mare creștere a numărului de cazuri de infecție cu COVID-19. Toate oscilațiile care se produc au loc pe curba de creștere. Dacă în săptămâna 20 – 26 aprilie am înregistrat peste 700 de cazuri, săptămâna precedentă au fost 1 133 de cazuri. Mai mult săptămânal noi nu am avut niciodată. Tot săptămâna trecută am avut și ziua cu cele mai multe cazuri – 252. Și în această săptămână am avut zile cu cele mai multe teste procesate. Era clar că noi mergem în ascendență. Acesta a fost pronosticul făcut în luna februarie, numai că nu toți ne-au auzit”, a spus pentru ZdG Nicolae Furtună. 

Situația în Moldova e printre cele mai grave din Europa – titrează și Cotidianul, în replică pentru Ion Chicu. Premierul Ion Chicu a încercat, ieri, să manipuleze din nou. Așa cum ne-a obișnuit de când ne-a lovit pandemia și pe noi, la fel ca pe restul lumii. Duminică Republica Moldova a încheiat cea mai neagră săptămână de la declanșarea pandemiei, înregistrând 1.133 de infectări în total. Un record pentru țara noastră, care nu depășise niciodată pragul de o mie de infectări în cele 10 săptămâni de pandemie. Autorul face referire la statistica infectărilor în Europa, în perioada 11-17 mai, constatând că suntem pe locul 4, după Belarus, Rusia și Marea Britanie. Moldova – 1.133 de cazuri la o populație de 3,5 milioane de locuitori, adică 323 de cazuri la un milion de locuitori”, scrie Alexandru Cozer în Cotidianul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
38,85
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:0,45 m/s
Fri
24
Sat
26
Sun
27
Mon
28
Tue
21

Curs oficial BNM 29 Iulie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.1905 -0.0281
USD 17.9528 -0.0459
RON 4.3072 -0.0059
UAH 0.6682 -0.0013
RUB 0.2444 0.0003
Arhivă Radio Chișinău