Europa Liberă/Daniel Ioniță: „Dacă vrei să mergi spre UE, înscrie-te pe drumul care duce spre UE și te asigurăm noi că nu vei fi singur pe drumul acela. Și nu va fi numai România alături de tine, ci și toate statele membre ale UE” (Revista presei)
-
05 Mai 2021 09:32
Revista presei - 5 mai 2021.
Europa Liberă îl citează pe ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, care spune că România a încercat să aducă Europa în Republica Moldova. Diplomatul român opinează că „Dacă vrei să mergi spre UE, înscrie-te pe drumul care duce spre UE și te asigurăm noi că nu vei fi singur pe drumul acela. Și nu va fi numai România alături de tine, ci și toate statele membre ale UE alături de tine, vor fi și partenerii internaționali de dezvoltare alături de tine! Pentru că, până la urmă, toți sunt interesați de sporirea democrației, de întărirea statului de drept, de consolidarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. Dacă stai în această situație de echilibru instabil și dacă vrei și un picior în stânga și un picior în dreapta, și cu unii și cu alții, și să spui ceva pentru urechile unora când ești într-o altă capitală să spui altceva pentru urechile altora, până la urmă devii ușor neserios.”, spune Daniel Ioniță, cu referire viziunea strategică a Chișinăului.
Adevărul Moldova reține declarația fostului președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, care spune la o emisiune la postul de televiziune N4 că „Unionismul și apropierea de România sunt subiecte care trebuie să fie pe agenda oricărui politician, din cauză că aici obiectiv nu există premise de creștere, obiectiv aici nu există premise de dezvoltare”.
Alexandru Tănase opinează că un politician responsabil, care realmente este preocupat de viitorul acestei țări și care nu ia în considerație posibilitatea unirii cu România ca o soluție pentru criza umanitară și dezastrul care este la orizont, este un politician miop.
Într-o analiză pentru agenția de presă IPN, politologul Dionis Cenușă cercetează Atitudinea față de UE în Georgia, Moldova și Ucraina – între adorație și moderație. În timp ce Georgia e lider în simpatiile pro-UE, urmată de Ucraina, Republica Moldova face echilibristică geopolitică. El scrie că variația opțiunilor geopolitice în Moldova, cu posibilitatea de a alege între UE și Uniunea Economică Euroasiatică, scoate în prim plan gradul de polarizare din societate. Astfel, analiza relevă că opțiunea pro-UE era mai pronunțată în perioada în care toate instituțiile (președinția, guvernul și parlamentul) erau dominate de Socialiștii pro-ruși, decât după alegerea unui candidat proeuropean pentru funcția de președinte la alegerile din noiembrie 2020.
Dodon investește bani în repararea unui monument al eroilor sovietici, dar spune că nu sunt bani pentru alegeri anticipate spune deputatul Octavian Țîcu citat de deschide.md. „Dodon nu renunță la apucăturile lui de Homo Moldovanus Sovietic și investește bani în repararea unui monument al eroilor sovietici, dar spune că nu sunt bani pentru alegeri”, scrie deputatul. De asemenea, acesta amintește de faptul că anul trecut, în plină pandemie, când lumea murea de COVID și spitalele se umpleau de bolnavi și oameni în suferință, socialiștii au cheltuit milioane de lei pentru modernizarea acestui memorial al soldaților sovietici care au căzut al II-lea război mondial. „Parcă suntem la moaștele „Sfântului Iosif Stalin” în care an de an alegătorii socialiștilor sunt resuscitați în refacerea acestei mitologii de tip sovietic”, mai comentează Octavian Țîcu.