Europa este mai în siguranță după înfrângerea Statului Islamic, dar amenințarea teroristă rămâne (Europol)

  • 27 Iunie 2019 17:42
Europa este mai în siguranță după înfrângerea Statului Islamic, dar amenințarea teroristă rămâne (Europol)

Europenii au fost mai protejați de atacuri jihadiste anul trecut decât în orice moment de când gruparea Statul Islamic și-a înființat califatul în 2014, dar un număr de atacuri dejucate, printre care și tentative de a utiliza substanțe chimice, arată că amenințarea încă există, informează joi agenția de poliție Europol, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

Treisprezece persoane au fost ucise și 46 rănite în atacuri comise de jihadiști în întreaga Europă în 2018, menționează Europol într-un raport. Cifrele sunt de departe cele mai scăzute din 2014, când Statul Islamic a cucerit o treime din Siria și Irak și a lansat o campanie de atacuri cu numeroase victime în Europa.

În fiecare din anii de după apariția autointitulatului califat, jihadiștii au ucis zeci de oameni și au rănit sute în Europa, executând atacuri la scară mare în orașe precum Manchester, Nisa, Bruxelles și Paris.

Gruparea SI a pierdut în acest an ultimul teritoriu deținut în Siria, deși autoritățile susțin că aceasta rămâne o amenințare ca mișcare subterană.

Toate atacurile de anul trecut din Europa au fost comise de "lupi singuratici" care au folosit arme de foc și cuțite. Aceste atacuri comise de atacatori interni sunt mai puțin sângeroase decât cele comise de foști combatanți, dar Europol susține că sunt mai greu de prevenit de către poliție.

Agenția europeană de poliție a dejucat 16 atacuri jihadiste, un semn că deși SI și-a pierdut teritoriul, ideologia grupării și influența sa în mediul online rămân o amenințare.

"Raportul Europol subliniază că terorismul reprezintă încă un pericol real și prezent pentru UE", a precizat într-un comunicat comisarul european pentru securitate Julien King.

"Amenințarea de durată reprezentată de grupurile islamiste, împreună cu ascensiunea violenței extremiste de extremă dreapta, arată cu claritate că sunt încă multe de făcut, în special în combaterea flagelului conținutului terorist online", a adăugat el.

Două dintre atacurile dejucate implicau utilizarea de ricină în explozibili și respectiv otrăvirea apei potabile, potrivit Europol.

Numărul europenilor care se întorc din zonele de conflict rămâne scăzut, sute de persoane capturate în Siria aflându-se în detenția forțelor kurde sprijinite de SUA.

Statul Islamic menține o puternică prezență online, dar retragerea grupării în subteran este probabil să suscite o creștere a eforturilor organizațiilor rivale, precum Al-Qaida, de a redobândi influență, susține Europol.

Statul Islamic își are originea dintr-o facțiune a Al-Qaida în Irak, dar a profitat de războiul civil din Siria pentru a cuceri teritorii și a se desprinde de organizația fondată de Osama bin Laden.

Agenția a semnalat și o creștere a numărului de arestări legate de extremismul de extremă dreapta. Deși încă relativ scăzut, numărul arestărilor s-a dublat pentru al doilea an consecutiv, până la 44 în 2018.

Sursa:AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău