”Europa creativă”, în Republica Moldova

  • 21 Noiembrie 2014 15:29
”Europa creativă”, în Republica Moldova

Reprezentanții instituțiilor culturale din Republica Moldova vor fi îndrumați și astistați de către specialiști din cadrul Ministerului Culturii de la București, să acceseze fonduri externe pentru implementarea proiectelor europene.

Astăzi la Chișinău a fost lansat programul ”Europa creativă ”, program ce va da posibilitatea Republicii Moldova să participe la cooperarea culturală transfrontalieră cu state din Uniunea Europeană. 

Programul ”Europa creativă” prevede scrierea și implementarea de proiecte comune precum traducerea unor serii de volume dintr-o limbă în alta, schimburi de experiență între specialiștii din domeniul culturii, organizarea de festivaluri europene, dezvoltarea cooperarării instituționale culturale. România, unde acest program a fost lansat acum 14 ani, și care a reușit până acum să implementeze sute de proiecte din granturi europene, s-a angajat să ofere sprijin Republicii Moldova în acest demers.

La Muzeul de Național de Artă, câteva zeci de reprezentanți ai instituțiilor de cultură din Republica Moldova au participat la primul seminar la care s-au familiarizat cu modul în care trebuie scrise proiectele europene,  cum și ce conține un dosar de finanțare, cum se pot identifica partenerii de cooperare.  

”Acest eveniment vine în baza bunelor relații între ministerele culturii din România și Republica Moldova. Încercăm prin acest seminar să vă aducem o părticică din cunoștințele pe care le avem, astfel încât să fiți mai bine pregătiți decât am fost noi, când am avut acces la aceste finanțări, astfel încât să faceți niște proiecte bune și este foarte important pentru cultura română”, a declarat Bogdan Trâmbaciu, directorul Unității de Management a Proiectului din Ministerul Român al Culturii.

Directorul adjunct al liceului de arte plastice ”Igor Vieru” din Chișinău, Cristina Chelaru, s-a aflat printre participanții la seminar. Ea spune că a venit să învețe cum se scriu proiectele europene.  ”Avem colaborări cu multe organizații din România cu care organizăm proiecte, dar  este nevoie de subvenții, finanțări, pentru a fi o colaborare cu continuitate în timp”, a declarat Cristina Chelaru.

În satul Glinjeni din raionul Șoldănești se găsesc ruinele unei cetăți geto-dacice. Bugetul local este prea mic pentru investiții în renovarea și amenajarea acestui patrimoniu, motiv pentru care și Boris Voluntir, reprezentantul Casei de Cultură din localitate, care este și profesor de istorie participă la seminar. 

”Sunt doar ruinele, doar urmele cetății, sub formă de niște movile. Sigur că odată cu reconstiturirea cetății geto-dacice, sperăm să creem acolo și o zonă turistică”, a declarat Boris Voluntari.

Cererile de finanțare prin programul „Europa creativă” vor putea fi depuse începând cu anul viitor. Până atunci specialiștii din România urmează să organizeze un al doilea seminar de instruire în scrierea proiectelor pentru colegii lor din Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Sun
17
Mon
14
Tue
17
Wed
16
Thu
18
Arhivă Radio Chișinău