Europa are „o oportunitate imensă să se desprindă, odată pentru totdeauna, de dependența energetică de Rusia”, consideră Antony Blinken

  • 09 Septembrie 2022 13:47
Europa are „o oportunitate imensă să se desprindă, odată pentru totdeauna, de dependența energetică de Rusia”, consideră Antony Blinken

Europa are o „oportunitate imensă” să se desprindă de dependența sa energetică de Rusia, care folosește livrarea gazelor ca pe o armă, a afirmat vineri secretarul de stat american, Antony Blinken, înainte de a se deplasa la sediul NATO de la Bruxelles, anunță AFP, citat de Agerpres.

”Există o oportunitate imensă (…) de desprindere, odată pentru totdeauna, de această dependență față de Rusia, de debarasare de această putere pe care Rusia o are asupra Europei utilizând energia ca o armă”, a spus Blinken în fața presei, înainte de a pleca din Polonia spre Bruxelles, la o zi după vizita la Kiev.

De altfel, secretarul de stat american a avut ieri o discuție telefonică cu omologul polonez, Zbigniew Rau, despre ”consolidarea cooperării bilaterale privind generarea de energie nucleară civilă în Polonia pentru a promova obiectivele comune în materie de securitate energetică, schimbări climatice și securitate națională”.

Despre securitatea energetică a discutat ieri și președintele Joe Biden cu  iderii SUA, G7, NATO și UE, dar și cu președinții celor mai mari țări de pe flancul estic, cel al României, Klaus Iohannis, și cel al Poloniei, Andrzej Duda.

Țările UE, la nivel de miniștrii ai Energiei, urmează să discute vineri care sunt soluțiile pentru a-i proteja pe cetățeni și companiile, în contextul unor prețuri record la energie.

Pe masa măsurilor se află cele prezentate depreședinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, printre acestea aflându-se planfonare prețului la gazul rusesc sau reducerea consumului de energie electrică în orele de vârf.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău