Europa are nevoie de cel puțin 500 miliarde euro de la instituțiile UE pentru redresare (Klaus Regling)

  • 20 Aprilie 2020 11:45
Europa are nevoie de cel puțin 500 miliarde euro de la instituțiile UE pentru redresare (Klaus Regling)

Europa va avea nevoie de încă cel puțin 500 de miliarde de euro de la instituțiile financiare ale UE pentru a finanța redresarea economiei după pandemia de coronavirus (Covid-19), a afirmat Klaus Regling, directorul Mecanismului European de Stabilitate (ESM), transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Cel mai ușor mod de a organiza astfel de fonduri ar fi prin intermediul Comisiei Europene și prin bugetul UE, a explicat Klaus Regling, într-un interviu acordat duminică publicației italiene Corriere della Sera.

"Aș spune că pentru a doua fază avem nevoie de încă cel puțin 500 de miliarde de euro de la instituțiile europene, dar suma ar putea fi mai mare. Pentru asta, trebuie să discutăm cu mintea deschisă despre noi instrumente dar și să utilizăm instituțiile existente, deoarece este mai ușor, în special prin intermediul Comisiei Europene și prin bugetul UE. Regândirea fondurilor europene ar contribui în mare măsură la menținerea unității Uniunii Europene", a afirmat directorul Mecanismului European de Stabilitate.

În 9 aprilie, miniștrii de Finanțe din UE au pus la punct un pachet de măsuri în valoare de 540 miliarde de euro. Printre măsuri se numără împrumuturi de la Mecanismul European de Stabilitate, garanții pentru împrumuturi de la Banca Europeană de Investiții și o schemă pentru finanțarea programelor de șomaj parțial ale statelor membre. Cu toate acestea, miniștrii europeni de Finanțe au lăsat nerezolvată problema împărțirii poverii financiare din cauza lipsei unui acord cu privire la emiterea de obligațiuni comune.

Fondul Monetar Internațional (FMI) a avertizat că economia zonei euro ar putea înregistra o contracție de 7,5% în acest an din cauza crizei provocate de pandemie.

Și vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a apreciat săptămâna trecută că Uniunea Europeană ar putea avea nevoie de un fond de relansare economică în valoare de 1.500 miliarde de euro care să fie finanțat cu obligațiuni garantate de statele membre.

Într-un interviu publicat în cotidianul german Handelsblatt, Valdis Dombrovskis a explicat că că Executivul comunitar lucrează la un nou instrument de finanțare, dincolo de contribuțiile naționale care ajung în mod normal la bugetul UE pe șapte ani. Întrebat despre posibilitatea finanțării unui astfel de fond de relansare cu emisiuni de obligațiuni în valoare de până la 1.500 de miliarde de euro, Dombrovskis a răspuns: "Pot să îmi imaginez un astfel de cadru financiar. Dar nimic nu a fost decis încă".

Oficialul CE a adăugat că fondul de relansare ar putea fi finanțat prin obligațiuni susținute de garanții oferite de statele membre. Întrebat dacă Executivul comunitar va strânge bani de pe piață pentru fondul de relansare, Dombrovskis a spus că acest lucru trebuie discutat și că se așteaptă să figureze pe agenda următoarei videoconferințe a liderilor UE.

Potrivit lui Dombrovskis, Comisia Europeană este deschisă la toate posibilitățile permise de Tratatul de la Lisabona. El a adăugat: "Nu excludem nicio opțiune dacă statele membre vor ajunge la un acord. Așa cum știm, acest lucru nu este valabil pentru eurobonduri".

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău