Europa, afectată de fenomene meteo extreme

  • 30 Iulie 2017 18:01
Europa, afectată de fenomene meteo extreme

De la valuri de caniculă la inundații grave, Europa a devenit un continent al fenomenelor extreme. Condițiile meteorologice teribile au provocat haos și distrugere în mai multe țări europene.

 Italia a experimentat una dintre cele mai secetoase primăveri din ultimii 60 de ani, căderile de precipitații fiind cu 80% mai mici decât cifrele normale.

"Pierderile înregistrate la culturile de floarea-soarelui și grâu sunt de 40-60%. Culturile de florea-soarelui care au dat deja sămânță vor fi recoltate cu o lună înainte de termen", a declarat Ilaria Salvadori, agronom din Italia.

În Portugalia, peste o mie de pompieri au fost mobilizați pentru a stinge incendiile de pădure izbucnite în provinciile Castelor Branco și Santarem, unde zeci de localități au fost evacuate din calea flăcărilor.

Experții afirmă că aceste condiții meteo extrem sunt generate de mai multe motive. "Dacă ne uităm pe înregistrările din ultimii 150 de ani, vom găsi puține astfel de fenomene extreme. În ultimii 30 de ani, însă, am început să înregistrăm din ce în ce mai multe astfel de fenomene", a declarat Omar Baddour, de la Organizația Meteorologică Mondială (OMM).

Creșterea fenomenelor extreme este în primul rând rezultatul schimbărilor climatice, iar acestea vor deveni normalul în vestul Europei dacă nu se vor lua măsuri urgente pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău