EURONEWS | Se va construi un sat pe Lună?

  • 20 Ianuarie 2018 10:36
EURONEWS | Se va construi un sat pe Lună?

Se fac deja pimii pași spre construirea unui sat lunar, ne povestește Frank De Winne, directorul Centrului European pentru Astronauți. Reporterul nostru, Jeremy Wilks, îi trimite întrebările despre cosmos care sosesc prin #AskSpace la un expert. Este vorba de astronautul belgian Frank De Winne.

 

Cum va funcționa interacțiunea dintre oameni și roboți? Cum se vor construi sistemele de suport vital? Cum se va produce hrana pe Lună? La Centrul European pentru Astronauți se lucrează cu aceste concepte și la naveta spațială, notează EURONEWS.

Jeremy Wilks: Invitatul nostru de astăzi este Frank De Winne, vă mulțumim că sunteți alături de noi. Sunteți directorul  Centrului European pentru Astronauți de la Koln, Germania. Avem o întrebare de la Felician Cadar, din România. Ar dori să știe ce e cu ideea Agenției Spațiale Europene de a construi un sat pe Lună.

Frank De Winne: Primul pas privind acest concept al unui sat lunar, aș spune că asta facem astăzi, de exemplu, cu partenerii noștri de la NASA. Construim nava spațială Orion și modulul de propulsie al navei, fabricat de agenția europeană, pentru a putea zbura spre Lună. Lucrăm, de asemenea, cu colegii noștri ruși pentru a furniza module de aterizare pentru misiunea respectivă. Va trebui să căutăm apă pe Lună. Dacă vrem să fim acolo într-un mod durabil, va trebui să-i explorăm resursele. De asemenea, oxigen, hidrogen, poate, pentru a alimenta nava.

Jeremy Wilks: Concret, ce faceți aici, la Centrul European pentru Astronauți?

Frank De Winne: Aici, la CEA analizăm conceptele operaționale ale unui sat lunar... de plasare a lui pe Lună. Cum vom construi, de exemplu, adăposturi? Nu putem lua tot ce ne trebuie de pe Pământ. Prin urmare, vom avea nevoie de noi resurse. Putem folosi regolitul, nisipul care este pe Lună, pentru a construi acele infrastructuri? Cum va funcționa interacțiunea dintre oameni și roboți? Cum vom construi sisteme de susținere a vieții? Cum vom produce hrana pe Lună? La Centrul European pentru Astronauți lucrăm la aceste concepte și la nava spațială".

Sursa: Rador

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău