EURONEWS | Ce înseamnă pentru Rusia și UE noul birou NATO din Republica Moldova?

  • 27 Decembrie 2017 16:35
EURONEWS | Ce înseamnă pentru Rusia și UE noul birou NATO din Republica Moldova?

 Mult așteptata deschidere a Biroului de Legătură al NATO de la Chișinău a polarizat societatea din Republica Moldova, generând dezbateri aprinse privind direcția în care se îndreaptă țara. Să nu uităm că Republica Moldova este terenul unde se duce războiul informațiilor între NATO și Rusia, ceea ce relevă neîncredere reciprocă și confruntare între cele două părți, scrie transmite Euronews.

Mult așteptatul birou își deschide porțile

Pe 8 decembrie, Guvernul Republicii Moldova, țară est-europeană cu 3 milioane de locuitori, localizată între România și Ucraina, a deschis biroul NATO de la Chișinău. Secretarul general adjunct al Alianței Nord-Atlantice, Rose Gottemoeller și premierul moldovean, Pavel Filip, au participat la deschiderea biroului, amânată de mai bine de doi ani. "Biroul ar fi trebuit deschis în 2015, dar din cauza instabilității politice și pentru că au fost unele amânări de ordin tehnic, biroul este inaugurat în decembrie 2017. Amânarea a generat speculații că Guvernul de la Chișinău nu ar dori deschiderea biroului", a declarat pentru EURONEWS analistul politic moldovean Mihai Popșoi. Recentele sondaje de opinie relevă că moldovenii nu prea sprijină aderarea Republicii Moldova la structurile NATO, numai 15,9% dintre respondenți fiind de acord cu ideea aderării. Acesta este și motivul pentru care politicienii moldoveni au evitat discuțiile publice privind strângerea legăturilor Republicii Moldova cu NATO. "În același timp, partidele pro-ruse au emis cele mai multe speculații, diseminând frică și anxietate privind relațiile dintre Republica Moldova și NATO, chiar dacă țara a beneficiat până acum în multe moduri de cooperarea cu Alianța Nord-Atlantică", a mai spus Mihai Popșoi. Analistul moldovean a punctat, de asemenea, că Partidul Socialiștilor, formațiune pro-rusă, a fost unul dintre cei mai vocali oponenți ai înființării Biroului de Legătură al NATO de la Chișinău, organizând numeroase proteste, dar fostul lider socialist și actual președinte al țării, Igor Dodon, a eșuat în încercarea de a împiedica deschiderea biroului. 

În timpul ceremoniei de inaugurare, Rose Gotemoeller și-a exprimat speranța că biroul va aduce beneficii Moldovei. "Biroul va crește, de asemenea, transparența referitoare la ce înseamnă NATO, ce face NATO aici, în Republica Moldova. Sper că deschiderea biroului va stimula publicul în înțelegerea mai aprofundată a parteneriatului NATO-Republica Moldova", a declarat secretarul general adjunct al Alianței Nord-Atlantice. 

Cum va beneficia Republica Moldova de pe urma biroului NATO?

"Deschiderea în Republica Moldova a Biroului de Legătură al NATO reprezintă un pas pozitiv în direcția întăririi unui parteneriat bun între Moldova și NATO", a declarat Igor Munteanu, președintele Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale "Viitorul" (IDIS) din Republica Moldova, instituție think-tank în domeniul bunei guvernări și al descentralizării. "Mulți cetățeni moldoveni consideră că am beneficia mai mult de pe urma întăririi relațiilor cu NATO decât de pe urma autoizolării. Moldova deține o excelentă bază pentru îmbunătățirea relațiilor bilaterale cu NATO, ceea ce va permite țării noastre să inițieze multiple forme de angajament cooperativ cu Alianța Nord-Atlantică, să demareze schimburi militare, precum și diplomație populară, proiecte de decontaminare, proiecte de instruire și alte activități educaționale", a mai spus Igor Munteanu. 

Dar nu toată lumea în Republica Moldova se simte confortabil, în ciuda faptului că NATO sprijină în principal programe civile și în ciuda asigurării că NATO respectă pe deplin neutralitatea, independența și suveranitatea Republicii Moldova, așa cum a subliniat-o și Rose Gottemoeller la deschiderea biroului. Deși a avut o întrevedere personală cu secretarul general adjunct al Alianței Nord-Atlantice, președintele Igor Dodon și-a exprimat pe pagina sa de Facebook îngrijorarea privind deschiderea biroului NATO la Chișinău. "Pripeala cu care acționează guvernul moldovean în această chestiune conține riscuri semnificative privind securitatea națională a statului. Asemenea mișcări generate de guvern și majoritatea parlamentară cu siguranță nu sunt menite să întărească suveranitatea, integritatea teritorială și independența Republicii Moldova", a declarat Igor Dodon. 

Leonid Litra, cercetător la centrul Noua Europă, think-tank cu sediul la Kiev, în Ucraina, a declarat că președintele moldovean utilizează obișnuita sa retorică politică. "Igor Dodon încearcă să obțină câteva puncte politice și să consolideze astfel electoratul pro-rus, pentru că deschiderea Biroului de Legătură al NATO nu reprezintă nicio amenințare la adresa securității Moldovei. Cu alte cuvinte, putem numi acest birou o ambasadă, pentru că o mulțime de diplomați vor lucra aici, toți fiind personal civil. Nici nu cred, pe de altă parte, că ar fi o realizare extraordinară în ce privește relațiile NATO-Republica Moldova. Igor Dodon spune că Biroul de Legătură al NATO expune Moldova la amenințări de securitate, dar atunci de ce nu spune despre trupele rusești din Transnistria, care sunt o adevărată amenințare la adresa securității din Moldova?", a declarat Leonid Litra. 

Vorbind despre amenințările cu care se confruntă Republica Moldova, Igor Munteanu, de la IDIS, a recunoscut să singurul factor de necontestat este prezența trupelor ruse în Moldova, desfășurate pe teritoriul Transnistriei, enclavă separatistă care s-a rupt de Moldova în 1992 și a fost consistent susținută de atunci de forțe militare ruse. "Trupele reprezintă o amenințare directă și majoră la adresa statului moldovean și toate discuțiile despre misiunea trupelor regulate care conservă pacea în această regiune sunt pur speculative și false. De fapt, Rusia încearcă să controleze Moldova ținând sub control total enclava separatistă și utilizând micul ei teritoriu ca bază de acțiune pentru vastele sale operațiuni de colectare de informații și campanii de dezinformare duse în interiorul statelor est-europene, România, Bulgaria și, bineînțeles, Republica Moldova. Tot Rusia continuă să asigure amplu sprijin militar și financiar separatiștilor din Transnistria. Acest lucru arată cât de mult respect are Kremlinul în relațiile sale cu națiunile și statele mai mici", a mai spus Igor Munteanu. 

Ce câștigă Rusia?

Andrei Deviatkov, cercetător la Institutul de Economie, Academia Rusă de Științe de la Moscova, afirmă că exită un motiv diferit pentru deschiderea Biroului de Legătură al NATO la Chișinău. "Principalul scop al NATO este să întărească în continuare granițele sale, în contextul unei confruntări cu Rusia, care ar putea avea loc în principal în estul Europei. Din acest motiv, nu este o coincidență faptul că NATO a anunțat în septembrie 2014 un program special de îmbunătățire a potențialului militar al Republicii Moldova (precum și al Georgiei și Iordaniei), când întregul Occident era șocat de evenimentele din Ucraina. Este important ca NATO să mărească eficiența militară a armatei moldovene, care a decăzut constant de la colapsul Uniunii Sovietice și să asigure compatibilitatea operațională a armatei moldovene cu trupele din statele NATO. Biroul NATO de la Chișinău va coordona consilierea și sprijinul organizațional pentru modernizarea armatei moldovene", a declarat Andrei Deviatkov pentru Euronews. Cercetătorul rus a mai spus: "Al doilea motiv pentru care NATO își mărește prezența în Moldova este posibilitatea, chiar dacă ipotetică, a unei conflagrații generate de conflictul din Transnistria. Alianța Nord-Atlantică este preocupată de nepredictibilitatea proceselor care au loc în această regiune și nu atât de mult din cauza Moscovei, ci mai ales din cauza retoricii și a acțiunilor Kievului și Chișinăului".

Este neutralitatea o opțiune pentru Moldova?

Din punct de vedere constituțional, Republica Molova este neutră, dar strângerea parteneriatului cu NATO ridică întrebări despre direcția în care se îndreaptă Moldova. "În mod oficial, statutul de neutralitate nu este afectat prin deschiderea Biroului de Legătură al NATO. Țările membre ale Alianței Nord-Atlantice nu își desfășoară trupele sau personalul militar pe teritoriul Moldovei și nici nu sunt angajate în livrări de arme. Cu toate acestea, Alianța atrage pur și simplu statele neutre în interiorul orbitei sale prin coordonarea de exerciții comune, prin diseminarea standardelor sale militare, schimbul de informații militare și promovarea activă a unei imagini pozitive a NATO. Asta este o politică 'isteață' care nu reprezintă o provocare militară pentru nicio țară, în special pentru Rusia", a subliniat Andrei Deviatkov. Analistul moldovean Mihai Popșoi are, însă, o poziție diferită. "NATO are o cooperare fructuoasă cu alte state europene neutre, cum ar fi Austria, Suedia și Finlanda. Propaganda rusă diseminată de forțele pro-ruse din Moldova amestecă biroul NATO cu neutralitatea, iar cele două subiecte sunt separate și nu pot fi asociate", afirmă Mihai Popșoi. Igor Munteanu este, de asemenea, încrezător că parteneriatul cu NATO nu va duce la confruntări viitoare. "Moldova este prin Constituție un stat neutru. Noi nu luptăm să cucerim teritorii străine și singurul nostru obiectiv este acela de a construi viitorul prosper pe care cetățenii noștri îl merită, bazat pe normele și reglementările susținute prin Constituția noastră din 1994, acordată total la legile internaționale. Am putea discuta despre cum se face că astfel de obiective ar putea să sune provocator la adresa cuiva care, având ciocanul în mâna sa, nu vede în jur decât cuie", a subliniat Igor Munteanu. 

Ce înseamnă biroul NATO de la Chișinău pentru Uniunea Europeană?

Toți experții intervievați au fost de acord că apropierea relațiilor NATO-Republica Moldova va avea infime efecte asupra relațiilor UE-Republica Moldova și ele nu contravin intereselor UE în regiune. "Bruxelles-ul și Washingtonul cooperează deja îndeaproape pentru a promova reformele interne în statele partenere din est și ele pot împărți responsabilități în alte zone: UE ar putea avea grijă de securitatea energetică a Moldovei și rezolvarea conflictului din 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău