Eurodeputatul Siegfried Mureșan: Eu sunt convins că oamenii din Rep. Moldova își doresc în mare parte aderarea la UE și cred că referendumul va confirma acest lucru

  • 25 Ianuarie 15:20
Eurodeputatul Siegfried Mureșan: Eu sunt convins că oamenii din Rep. Moldova își doresc în mare parte aderarea la UE și cred că referendumul va confirma acest lucru

Referendumul privind aderarea a Rep. Moldova la UE, anunțat de președinta Maia Sandu, va elimina eticheta de stat divizat, susține eurodeputatul Siegfried Mureșan, într-un interviu la Radio Chișinău. Referendumul, care urmează să fie organizat în toamnă, va legitima și mai mult integrarea europeană consideră oficialul, iar Guvernul de la Chișinău ar trebui să se concentreze pe continuarea procesului de reformare prin acordarea unei importanțe deosebite justiției, combaterii corupției și spălării banilor, transmite Radio Chișinău.

Organizarea referendumului privind aderarea Rep. Moldova la Uniunea Europeană este un lucru bun, pentru că va oferi claritate în ceea ce privește opțiunea generală a cetățenilor Rep. Moldova în privința căii de dezvoltare a Rep. Moldova.

” Eu sunt convins că oamenii din Rep. Moldova își doresc în mare parte aderarea la UE și cred că referendumul va confirma acest lucru. De aceea, cred că ideea Președintei Maia Sandu este o idee bună - pentru a nu mai trăi cu falsa impresie că Rep. Moldova este un stat divizat în care o jumătate din oameni vor  spre Est și jumătate vor spre Vest.  Eu cred că marea majoritate a oamenilor din Rep. Moldova vor să trăiască la fel ca în UE, vor modernizarea Rep. Moldova, iar organizarea unui referendum ne va ajuta să știm ce vor oamenii din Rep. Moldova și pentru a legitima și mai mult integrarea Europeană este o idee bună”, susține eurodeputatul Siegfried Mureșan.

Siegfried Mureșan s-a referit la încercările eșuate ale Federației Ruse de a devia cursul european al Rep. Moldova subliniind necesitatea dezvoltării gândirii critice a cetățenilor. 

Oamenii să fie conștienți de pericolele dezinformării, propagandei și destabilizării. Federația Rusă vrea să folosească oamenii în propriul interes, iar oamenii trebuie să fie conștienți de asta, să fie liniștiți, să-și vadă de viața lor și să nu participe la agitația și destabilizarea dorită de Federația Rusă. De asemenea, oamenii trebuie să se informeze din surse credibile și obiective, iar autoritățile trebuie să monitorizeze toate pericolele și să informeze oamenii. Deși Federația Rusă nu a vrut ca Rep. Moldova să devină stat candidat pentru aderarea la UE, Moldova a reușit cu sprijinul european. Rusia nu a vrut ca Rep. Moldova să înceapă negocierile de aderare și iată că s-a luat și această decizie”, declară Siegfried Mureșan.

Potrivit lui Siegfried Mureșan, scenariul optimist ar fi ca la sfârșitul lunii martie Consiliul European, în unanimitate, să dea mandatul pentru negocierile cu Republica Moldova și Ucraina, astfel încât procesul să poată începe înaintea alegerilor europarlamentare din luna iunie.

Executivul european a anunțat începerea etapei de screening, mai exact, analiza în detaliu a legislației din Rep. Moldova, primul pas din procesul de aderare la spațiul comunitar, după anunțul privind deschiderea negocierilor la reuniunea Consiliului European din decembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:2,57 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău