Eurodeputatul Eugen Tomac avertizează că „urmează o lună de război psihologic”: Moscova va încerca, prin oameni și instituții, să manipuleze cetățenii statelor UE

  • 25 Ianuarie 2022 13:00
Eurodeputatul Eugen Tomac avertizează că „urmează o lună de război psihologic”: Moscova va încerca, prin oameni și instituții, să manipuleze cetățenii statelor UE

De câteva luni, Rusia a început o ofensivă diplomatică și mediatică majoră, încercând să justifice, în mod total neconvingător și cu non argumente, o eventuală invazie, a transmis marți eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE).

„Nu mai este un secret pentru nimeni că, la est de noi, un conflict militar poate izbucni oricând. În vreme ce întreaga lume face eforturi pentru a ieși din pandemie, în toate cancelariile lumii se discută despre agenda militară a lui Putin. Când va începe invazia Rusiei în Ucraina? De ce a mobilizat Kremlinul aproape 200 000 de militari din totalul de peste 700 000 la frontiera cu Ucraina?”, a scris deputatul european, pe Facebook, potrivit caleaeuropeana.ro.

Eugen Tomac a precizat că  Rusia nu va ataca Ucraina în următoarea perioadă, deoarece nu dorește să umbrească Jocurile Olimpice din China. În consecință, europarlamentarul a subliniat că urmează o lună de război psihologic, cel puțin până pe 20 februarie.

„Ținta nu este doar statul vecin, ci, în mod evident, țările occidentale. De aceea, trebuie să fim pregătiți să facem față oricăror provocări”, a adăugat el.

Mai mult, eurodeputatul a precizat că Moscova va încerca, prin oameni și instituții, să manipuleze cetățenii statelor Uniunii Europene.

„În România avem deja exemple concrete de fani ai lui Putin care au intrat direct în horă și care vorbesc pe aceeași limbă cu el, insistând pe faptul că nu avem nevoie de trupe NATO pe teritoriul nostru sau că România a devenit o colonie. Când auziți politicieni, jurnaliști sau diverși oameni pe rețelele de socializare că ne îndeamnă să nu mai avem încredere în Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii sau NATO, fiți convinși că fac, în mod asumat, jocul Rusiei”, a conchis Eugen Tomac.

Rusia continuă acumulările sale de trupe la granița cu Ucraina și în regiunea Mării Negre, deși afirmă că nu plănuiește să atace Ucraina, în timp ce SUA, aliații din NATO și Uniunea Europeană fac apel la detensionarea situației. Moscova a transportat echipament militar în regiune și a comasat peste 125.000 de soldați la granița cu Ucraina, iar Statele UniteMarea Britanie și țările baltice au promis și trimis arme defensive Ucrainei.

Tot în acest sens, secretarul american al Apărării Lloyd Austin a plasat 8.500 de militari americani în stare de pregătire sporită pentru a fi desfășurați în Europa de Est, având în vedere provocările continue ale Rusiei de-a lungul graniței cu Ucraina.

De asemenea, săptămâna trecută președintele american Joe Biden a avertizat că Statele Unite vor crește prezența lor militară în Polonia, România și celelalte țări de pe flancul estic al NATO dacă Rusia va invada Ucraina. Întrebat despre pretențiile de securitate ale Moscovei – ca Ucraina să nu adere la NATO, ca SUA își mute toate armele nucleare din Europa și să nu mai aibă trupe în Europa de Est- Biden a răspuns că nu există o astfel de opțiune

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
5
Sat
8
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău