Eurodeputații pun sub semnul întrebării 'capacitatea' Ungariei de a asigura președinția Consiliului UE

  • 01 Iunie 2023 16:09
Eurodeputații pun sub semnul întrebării 'capacitatea' Ungariei de a asigura președinția Consiliului UE

Parlamentul European a adoptat joi o rezoluție care pune sub semnul întrebării 'capacitatea' Ungariei premierului Viktor Orban de a prelua președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene în al doilea semestru din 2024, din cauza deficiențelor în materie de stat de drept, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Rezoluția denunță o 'corupție sistemică' în Ungaria, amenințările împotriva drepturilor persoanelor LGBT+ și ale profesorilor, precum și practica guvernării prin decrete.

Ea a fost adoptată cu 442 voturi pentru, 144 împotrivă și 33 de abțineri de către eurodeputații reuniți în sesiune plenară la Bruxelles.

Rezoluția nu este constrângătoare, iar perspectiva de a vedea Ungaria privată de președinția Consiliului UE pare improbabilă, scrie AFP.

Conform principiului rotației, Ungaria urmează să dețină președinția semestrială a Consiliului UE între iulie și decembrie 2024, după Belgia și înaintea Poloniei.

Parlamentul European 'se întreabă cu privire la capacitatea Ungariei de a se achita de această misiune în mod credibil în 2024 având în vedere nerespectarea de către ea a dreptului și valorilor' UE.

Eurodeputații cer, prin urmare, statelor membre 'să găsească o soluție potrivită cât mai curând posibil' și 'reamintesc că Parlamentul ar putea lua măsurile potrivite dacă o astfel de soluție nu ar fi găsită'.

Tratatul UE, care stabilește principiul 'rotației egale' între statele membre, nu prevede excepție de la regulă.

O derogare a existat într-un singur caz: Marea Britanie a renunțat să exercite președinția Consiliului UE în al doilea semestru din 2017, în urma deciziei de la referendumul din 2016 de ieșire a țării din UE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău