Eurodeputații din Comisia pentru transport solicită țărilor UE să își accelereze activitatea privind încetarea trecerii de la ora de iarnă la ora de vară și viceversa

  • 26 Martie 2021 15:36
Eurodeputații din Comisia pentru transport solicită țărilor UE să își accelereze activitatea privind încetarea trecerii de la ora de iarnă la ora de vară și viceversa

Înaintea unei alte schimbări orare sezoniere, deputații europenei din domeniul transporturilor solicită țărilor membre UE să își accelereze activitatea și să răspundă cetățenilor care își doresc să pună capăt acestei schimbări, informează Parlamentul European într-un comunicat, citat de caleaeuropeana.ro.

Potrivit sursei citate, în martie 2019, Parlamentul European a votat în favoarea renunțării la schimbarea orei de vară începând cu anul 2021, susținând astfel încetarea practicii de ajustare a ceasurilor și trecerea de la ora de iarnă la ora de vară și viceversa. Acest lucru nu a fost îndeplinit din cauza Consiliului UE, care după doi ani de examinare nu a venit cu o poziție comună.

„Este important să ascultăm cererea cetățenilor noștri de a nu mai schimba ora. 4,6 milioane de persoane au răspuns la consultarea publică cu privire la această problemă, cel mai număr înregistrat vreodată. Acesta este un subiect drag cetățenilor noștri și trebuie să le arătăm că Uniunii Europene îi pasă de preocupările lor. Se estimează că 20% din populație suferă de probleme fizice sau mentale în legătură cu schimbarea orei. Acestea sunt adesea grupurile vulnerabile în societate, cum ar fi copiii, vârstnicii și cei bolnavi cronici. Sper că țările UE vor ajunge la masa negocierilor pentru a conveni asupra încetării schimbării orei în UE, fără alte întârzieri”, a declarat raportorul Parlamentului Johan Danielsson (S&D, SE).

„84% dintre cetățenii UE sunt în favoarea încheierii schimbărilor orare, ceea ce, potrivit numeroaselor studii, are un efect negativ asupra sănătății umane. Este clar – schimbarea orară sezonieră trebuie să se încheie, iar țările UE ar trebui să se coordoneze între ele pentru a alege cel mai bun moment pentru regiunea lor. Cu toate acestea, acest lucru ar putea fi posibil doar dacă putem începe discuțiile despre noile reguli cât mai curând posibil ”, a adăugat președintele Comitetului pentru transport și turism, Karima Delli.

Ca răspuns la inițiativele cetățenilor, în februarie 2018, Parlamentul a invitat Comisia să evalueze directiva privind dispozițiile referitoare la orarul de vară și, dacă este necesar, să prezinte o propunere de directivă care să fie revizuită. În urma evaluării, care a primit 4.6 milioane de răspunsuri, dintre care 84 % au fost în favoarea încheierii modificărilor orare, Comisia a prezentat propunerea, care a fost revizuită de Parlamentul European în 2019. Pentru ca noile norme să devină parte a legislației UE, acestea trebuie convenite între Parlament și miniștrii UE.

UE a unificat pentru prima dată acordurile privind orarul de vară în 1980, pentru a asigura o abordare armonizată a trecerii timpului în cadrul pieței unice, deoarece până atunci practicile și calendarele naționale privind orarul de vară au fost divergente.

Directiva actuală privind regimul orarului de vară impune țărilor UE să treacă la ora de vară în ultima duminică a lunii martie și să revină la ora standard în ultima duminică a lunii octombrie.

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
2,18
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:2,57 m/s
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău