Eurodeputații cer Rusiei să returneze integral tezaurul României, iar Consiliul European se declară gata să sprijine orice demers

  • 14 Martie 13:24
Eurodeputații cer Rusiei să returneze integral tezaurul României, iar Consiliul European se declară gata să sprijine orice demers

Eurodeputații au cerut joi dimineață la unison, în cadrul unei dezbateri emoționale din cadrul Parlamentului European, ca Rusia să returneze integral tezaurul României și ca executivul UE și alte instituții europene abilitate să facă tot posibilul pentru a sprijini acest demers.

Dezbaterea, la care au participat în majoritate covârșitoare eurodeputați români, a reprezentat prima punere pe tapet a chestiunii tezaurului României însușit ilegal de Rusia în Parlamentul European, scrie Agerpres.

Comisarul european pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, a declarat în cuvântul său introductiv că vorbește în numele Înaltului Reprezentant UE pentru acțiune externă și politica de securitate, Josep Borrell.

'Ați invitat Comisia Europeană să ia cuvântul în legătură cu returnarea tezaurului național al României de către Rusia. Tezaurul a fost transferat imperiului țarist pentru a fi protejat, însă nu a fost returnat niciodată în întregime României, nici de URSS, nici de Federația Rusă', a reamintit înaltul oficial UE.

'Uniunea Europeană e pregătită să sprijine autoritățile române în recuperarea integrală a tezaurului dacă acestea o vor solicita', a subliniat Elisa Ferreira. Ea a atras însă atenția că 'războiul nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei a dus la suspendarea mecanismelor de cooperare' cu Moscova.

Ea a deplâns faptul că războiul împotriva Ucrainei 'este o crimă și o încălcare sfruntată a dreptului internațional' și a reamintit că 'măsurile împotriva Rusiei includ pachetul cel mai mare de sancțiuni adoptat de UE'.

Eurodeputatul Eugen Tomac le-a mulțumit eurodeputaților pentru sprijinul acordat pentru organizarea dezbaterii și adoptarea unei rezoluții și în special lui Traian Băsescu pentru că a coordonat miercuri negocierile 'pentru a avea un document cu valoare istorică în PE'.

'Sunt onorat că avem în PE o dezbatere dedicată exclusiv acestui subiect, întrucât este unic în istoria relațiilor internaționale', a spus Tomac, care a vorbit în numele grupului Partidului Popular European.

'O parte din bunurile culturale și religioase au fost returnate în perioada sovietică, însă aurul României este și astăzi sechestrat în Rusia, peste 91,5 tone de aur', a reamintit el.

'Cine dacă nu Rusia se pricepe să dezinformeze, să denatureze trecutul, să fure teritorii?', a întrebat el retoric în plenul PE. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:3,09 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău