Eurodeputații cer mai multă claritate și transparență privind vaccinurile anti-COVID-19

  • 12 Ianuarie 2021 17:16
Eurodeputații cer mai multă claritate și transparență privind vaccinurile anti-COVID-19

Membrii Comisiei de mediu, sănătate publică și siguranță alimentară a Parlamentului European (ENVI) au subliniat marți nevoia de claritate și transparență sporite în legătură cu contractele încheiate cu companiile producătoare de vaccinuri anti-COVID-19, indică un comunicat al legislativului european, citat de Agerpres.

Eurodeputații din ENVI i-au adresat întrebări negociatorului-șef al UE pentru vaccinurile anti-COVID-19, Sandra Gallina, în legătură cu ultimele evoluții privind contractele, transparența, autorizațiile, disponibilitatea și distribuirea vaccinurilor.

Multe întrebări s-au referit la eventualele contracte naționale sau bilaterale încheiate de statele membre pentru achiziționarea de vaccinuri anti-COVID-19. Prin Acordul privind achiziția comună, Uniunea Europeană achiziționează vaccinurile, care apoi vor fi distribuite statelor membre.

În urma solicitărilor eurodeputaților, Comisia Europeană a furnizat informații cu privire la o serie de aspecte specifice. Astfel, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunțat că a primit marți cererea de autorizare a vaccinului produs de AstraZeneca.

Cele mai mari cantități de vaccin sunt așteptate în al doilea trimestru al acestui an, așa cum s-a convenit deja în contractele existente - fiecare stat membru stabilește strategii specific pentru desfășurarea vaccinării, printre care identificarea unor grupuri prioritare pentru vaccinare.

Începând de săptămâna viitoare, va fi disponibilă o platformă dedicată unde statele membre pot raporta, de două ori pe săptămână, numărul dozelor de vaccin primite și folosite.

În iunie 2020, Comisia Europeană a propus o strategie UE de vaccinare în care sunt prezentați pașii principali pentru strategii de vaccinare eficiente. Orice vaccin trebuie să fie autorizat de Agenția Europeană pentru Medicamente, în concordanță cu standardele de siguranță și eficiență.

Pe 22 septembrie 2020, Parlamentul European a organizat o audiere publică privind 'Modul de asigurare a accesului la vaccinurile anti-COVID-19 pentru cetățenii UE: provocări privind testele clinice, producția și distribuția'.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
10,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:7,2 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău