Parlamentul European: UE nu va tolera să fie țap ispășitor pentru eșecurile guvernului moldovean. Atacurile constante ale președintelui Dodon, nu ajută cetățenii moldoveni și nu ne îmbunătățesc relațiile

  • 30 Aprilie 2020 14:56
Parlamentul European: UE nu va tolera să fie țap ispășitor pentru eșecurile guvernului moldovean. Atacurile constante ale președintelui Dodon, nu ajută cetățenii moldoveni și nu ne îmbunătățesc relațiile

Președintele Delegației Parlamentului European în cadrul Comitetului Parlamentar de Asociere UE-Moldova, Siegfried Mureșan, și președintele Delegației Parlamentului European la Adunarea Parlamentară Euronest, Andrius Kubilius, își exprimă îngrijorarea în legătură cu evoluțiile recente din Republica Moldova.

”În ciuda faptului că UE este cel mai mare susținător al ajutorului acordat Republicii Moldova, campaniile de propagandă și dezinformare continuă prezintă o imagine distorsionată și nerealistă”, se arată în mesajul eurodeputaților.

Potrivit lor, „atacurile constante ale președintelui Igor Dodon și o serie de mesaje disprețuitoare și denigratoare împotriva UE la televiziunea publică și în mass-media nu îi ajută pe cetățenii moldoveni și nici nu îmbunătățesc relațiile UE-R. Moldova. Este datoria noastră să comunicăm adevărul despre asistența UE și partenerii internaționali în valoare de până la 0,5 miliarde de euro cetățenilor moldoveni”, mai subliniază oficialii europeni.

„În această criză, populația și întreprinderile moldovenești au nevoie de ajutor imediat, determinate de intenții autentice, nu de planificarea electorală.

UE a oferit fonduri nerambursabile în valoare de 87 de milioane EUR pentru nevoi imediate. Aceasta include reacția de urgență în domeniul sănătății în cadrul proiectelor în curs de desfășurare a livrării de echipamente de protecție și ventilatoare și, pentru recuperare, subvenții pentru dezvoltarea activităților de afaceri sau renovarea spitalelor. Ultimele activități ale UE includ furnizarea de materiale către Cahul, Ungheni, poliția de frontieră MD și instituțiile medicale de pe ambele maluri ale Nistrului.”

„În acest context, UE, în cooperare cu Organizația Mondială a Sănătății, a oferit regiunii suma imediată și nerambursabilă de 30 de milioane EUR pentru a furniza materiale medicale în funcție de nevoile lor.”

„UE este conștientă că agricultura, asistența medicală, IMM-urile, ospitalitatea și multe alte sectoare se află într-o situație gravă. UE va oferi o asistență macro-financiară suplimentară (AMF) de 100 de milioane de euro, ajutând Moldova să atenueze efectele crizei COVID-19 și să continue reformele necesare pentru a susține redresarea economică. Aceasta depășește suma de 70 milioane EUR continuă, care urmează să fie achitată în cadrul celei de-a doua și a treia tranșe, înainte de iulie 2020, în conformitate cu foaia de parcurs de reformă convenită. În acest context, FMI extinde, de asemenea, acordarea de ajutor de urgență pentru 220 de milioane EUR pentru a atenua efectele economice ale crizei COVID-19.

Ajutorul UE nu urmărește să acopere scopurile politice de guvernare, ci să îi ajute pe moldovenii afectați de criza Covid-19. Acesta este motivul pentru care, o parte din ajutorul UE se adresează direct cetățenilor prin proiecte existente, nu către cofrele guvernului. Astfel, niciun președinte sau persoană publică nu poate atribui ajutorul UE.

Ajutorul MAE al UE de 70 de milioane de euro și o sumă suplimentară de 100 de milioane de euro sunt oferite guvernului moldovean numai după ce respectă condiționalitatea strictă prin punerea în aplicare a unor reforme importante care să beneficieze pentru toată Moldova. Orice întârziere în primirea acestui sprijin este responsabilitatea autorităților actuale de a nu-și face temele pentru a obține asistența pentru Moldova. Autoritățile știu foarte bine tipul de reforme necesare pentru a fi puse în aplicare în conformitate cu Memorandumul de înțelegere pe care l-au semnat cu UE.”

Ei atenționează că, ”în timp ce ajutorul UE este diminuat și omis, este descurajant să vedem cum autoritățile de la Chișinău aprobă un împrumut dubios din partea Federației Ruse, care își servește interesele politice”.

Parlamentarii europeni își exprimă îngrijorarea și în legătură cu presiunea exercitată asupra judecătorilor Curții Constituționale, în legătură cu acordul privind împrumutul rus.

”Ambiția și obiectivul UE a fost întotdeauna să punem cetățenii pe primul loc și vom continua să facem acest lucru în viitor”, notează europarlamentarii grupului PPE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău