Eurodeputata malteză Roberta Metsola și-a anunțat candidatura la președinția Parlamentului European

  • 16 Noiembrie 2021 16:03
Eurodeputata malteză Roberta Metsola și-a anunțat candidatura la președinția Parlamentului European

Eurodeputata malteză Roberta Metsola va candida la președinția Parlamentului European, decizia ei fiind anunțată într-un e-mail trimis colegilor săi din grupul Partidului Popular European (PPE), cel mai numeros din legislativul european, transmite marți politico.eu, citat de Agerpres.

''Doresc să contribui la a-i face pe oamenii din statele noastre membre să creadă în Europa'', a menționat Metsola într-o declarație de confirmare a candidaturii sale.

Aleasă prima dată în Parlamentul European în 2013, Roberta Metsola a fost una dintre primele eurodeputate din Malta și a devenit una dintre vocile avizate din PE în dosarul migrației.

''Provocările cu care se confruntă Europa, dar și oportunitățile cer ca Parlamentul să aibă o voce clară, puternică. Sunt gata să-mi fac partea mea din eforturile menite pentru a recâștiga entuziasmul pentru proiectul nostru'', a adăugat Roberta Metsola.

Mandatul actualului președinte al PE, social-democratul italian David Sassoli, se apropie de final și în acest context mai mulți eurodeputați s-au arătat interesați să ocupe această funcție.

În interiorul legislativului UE, Roberta Metsola (42 de ani) este văzută ca o candidată care poate fi susținută de diverse grupuri politice. Însă în primul rând ea va trebui să obțină sprijinul eurodeputaților din grupul PPE, care în 21 noiembrie va desemna prin vot candidatul său unic la președinția Parlamentului European.

Săptămâna trecută, eurodeputatul austriac Othmar Karas a devenit primul membru al Partidului Popular European care și-a anunțat candidatura la președinția PE. Alte nume din PPE vehiculate pentru postul respectiv sunt olandeza Esther de Lange (46 de ani) și fosta șefă a guvernului polonez Ewa Kopacz.

Dacă ar ajunge președinte al legislativului european, Metsola ar deveni primul politician maltez care deține una dintre funcțiile de top în Uniunea Europeană.

'Candidatura Robertei este o revoluție pentru cei care sunt sătui de influența germană. De asemenea, este o veste bună pentru acele țări care nu sunt printre cele mai mari șase state din UE'', a declarat un reprezentant al grupului PPE.

Social-democratul italian David Sassoli a devenit președinte al PE în 2019 în cadrul unui acord mai cuprinzător între principalele familii politice europene. În virtutea acestui acord, Sassoli urma să dețină președinția Parlamentului în prima jumătate a mandatului actualului PE, după care funcția să fie deținută de către un reprezentant al Partidului Popular European.

Inițial s-a presupus că liderul grupului PPE, Manfred Weber, îi va succeda lui Sassoli, dar eurodeputatul german a anunțat în septembrie că nu este interesat de președinția Parlamentului și a dat de înțeles că vizează mai degrabă și președinția formațiunii paneuropene Partidul Popular European, din care face parte și grupul europarlamentar omonim condus de Weber.

În acest context, grupul S&D susține că acordul cu PPE este practic nul, înțelegerea fiind valabilă numai dacă Manfred Weber ar deveni președinte al Parlamentului.

Fostă avocată și absolventă a Colegiului Europei de la Bruges, Roberta Metsola a lucrat ca atașat juridic la Reprezentanța permanentă a Maltei pe lângă UE între 2004 și 2012, iar ulterior a fost consilier juridic al fostei șefe a diplomației europene Catherine Ashton. Este căsătorită cu un finlandez, cuplul având patru copii, și vorbește fluent limbile italiană și finlandeză. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
24,4
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:8,75 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău