Eurodeputat român: Guvernul de la Chișinău este un obstacol în calea apropierii UE de cetățenii R.Moldova

  • 10 Noiembrie 2018 11:11
Eurodeputat român: Guvernul de la Chișinău este un obstacol în calea apropierii UE de cetățenii R.Moldova

Actualul guvern de la Chișinău este un obstacol calea apropierii Uniunii Europene de cetățenii Republicii Moldova, afirmă purtătorul de cuvânt al Partidului Popular European (PPE), eurodeputatul român Siegfried Mureșan.

Într-un interviu pentru Caleaeuropeană.ro, el s-a referit la Rezoluția de urgență cu privire la situația din Republica Moldova, inițiată de Partidul Național Liberal din România, adoptată la Congresul PPE care s-a desfășurat pe 7-8 noiembrie la Helsinki, subliniind că autoritățile de la Chișinău trebuie să implementeze Acordul de Asociere, să asigure alegeri libere și democratice și să-și respecte angajamentele.

„Autoritățile de la Chișinău, acest guvern, trebuie să-și respecte angajamentul pe care îl au față de Uniunea Europeană. Nu mai au voie să modifice legislația electorală în ciuda avizului Comisiei de la Veneția. Trebuie, în vederea alegerilor parlamentare, să asigure alegeri libere, democratice. Trebui să recunoască rezultatul alegerilor, trebuie să asigure independența și caracterul obiectiv al mass-media, trebuie să asigure o finanțare transparentă a campaniei electorale, trebuie să înlesnească accesul cetățenilor Republicii Moldova care locuiesc în străinătate la vot”, a subliniat Siegfried Mureșan.

Potrivit europarlamentarului român, Uniunea Europeană își dorește o apropiere cât mai rapidă și clară a Republicii Moldova, însă guvernul de la Chișinău ține țara pe loc și anume acest lucru a fost evidențiat în rezoluția propusă de PNL și acceptată de toți colegii în plenul Congresului PPE.

Amintim că în rezoluția adoptată la Helsinki, PPE își exprimă profunda îngrijorare în legătură cu creșterea concentrării puterii politice și economice în mâinile unui grup restrâns de persoane și deteriorarea standardelor democratice fundamentale în Republica Moldova. De asemenea, guvernarea de la Chișinău este chemată să asigure principiul independenței judecătorești și să renunțe la practicile antidemocratice de politizare ale sistemului judecătoresc și de instrumentalizare a sistemului de justiție în scopuri politice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău