Eurobarometru: Europenii consideră că schimbarea climei este cea mai mare problemă a UE

  • 26 Ianuarie 2022 18:23
Eurobarometru: Europenii consideră că schimbarea climei este cea mai mare problemă a UE

Nouă din zece tineri europeni consideră că eforturile de combatere a schimbărilor climatice le pot îmbunătăți sănătatea și bunăstarea (91% din segmentul de vârstă 15-24 de ani), conform unui Eurobarometru special privind viitorul Europei, dat publicității marți de Parlamentul European și Comisia Europeană. Sentimentul este împărtășit de 87% din totalul celor care au răspuns la sondaj, scrie Agerpres.

Sondajul arată că 81% din europeni sunt mulțumiți că trăiesc în UE; 68% văd Uniunea ca pe un loc stabil într-o lume agitată, iar 67% sunt de părere că proiectul european oferă perspective de viitor tineretului.

Cercetarea a fost efectuată în perioada 16 septembrie - 17 octombrie 2021 în toate cele 27 de state membre ale UE, prin interviuri directe sau - când a fost necesar din cauza pandemiei de coronavirus - online. În total, au răspuns la întrebări circa 26.530 de europeni.

La începutul lui 2022 - Anul European al Tineretului - sondajul "evidențiază părerile tinerilor europeni despre provocările cu care se confruntă Uniunea Europeană", arată comunicatul de prezentare a rezultatelor.

Aproape jumătate din europeni (49%) consideră că schimbarea climei este principala problemă globală pentru viitorul UE. O largă majoritate sprijină obiectivele de mediu ale Pactului Verde European; 88% din europeni sunt convinși că este importantă creșterea ponderii energiei regenerabile în economie și a eficienței energetice; 80% sunt de acord că este important ca Europa să devină până în 2050 primul continent neutru din punct de vedere climatic și să promoveze creșterea pieței de vehicule cu emisii zero sau reduse.

Alte probleme indicate de europeni sunt sănătatea (34%), migrația forțată (circa 30%). Atingerea unor standarde de viață comparabile peste tot în UE (31%) și o politică comună în domeniul sănătății (22%) sunt considerate cele mai benefice pentru viitorul Europei. Sunt prioritare și solidaritatea mai mare între statele membre (21%) și eficiența energetică (20%).

Cele mai mari probleme pentru Uniunea Europeană în sine sunt inegalitățile sociale (36%), șomajul (32%) și migrația (31%). Ca și la nivel global, în UE cele mai mari probleme sunt cele de mediu și climatice (32%).

Cele mai mari valori ale UE sunt, conform opiniilor europenilor, respectul pentru democrație, drepturile omului și statul de drept (27%), urmate de puterea industrială și comercială (25%). UE reprezintă mai bine decât alte țări valori cum ar fi pacea (49%), libertatea de opinie (47%), egalitatea și solidaritatea socială (45%) sau toleranța și deschiderea față de ceilalți (44%),

Marea majoritate a europenilor sunt fericiți că trăiesc în UE (81%), respectiv în țara lor (89%) și sunt mulțumiți de viața lor familială (89%).

Circa 43% din europeni afirmă că marele câștig de pe urma implicării generației tinere în Conferința privind viitorul Europei constă în concentrarea asupra problemelor care îi interesează pe tineri. De asemenea, tineretul aduce energie și motivare pentru reforme și schimbări (aspect menționat de 35%) și se concentrează asupra unui viitor mai relevant pentru problemele actuale ale societății (33%).

Cetățenii europeni sunt interesați în continuare să participe și să contribuie la Conferință. Mai mult de jumătate (59%) preferă să facă asta prin intermediul sondajelor, dar destul de mulți (46%) sunt dispuși și să participe la reuniuni în regiunea lor. Alte mijloace atractive sunt consultările online (40%), transmiterea ideilor și a propunerilor către politicienii europeni și de la nivel național (39%) și participarea la evenimente culturale și sportive legate de Conferință (39%).

Principalele teme ale Conferinței ar trebui să fie mediul (consideră 44% din europeni), sănătatea (40%), economia, echitatea socială și locurile de muncă (40%).

Dintre cei care au răspuns, 53% s-ar simți încurajați să participe la Conferință dacă ar fi convinși că astfel vor avea un cuvânt de spus pentru obținerea unor rezultate concrete; 90% spun că vocea cetățeanului ar trebui luată mai mult în considerare pentru deciziile privind viitorul Europei, iar 55% consideră că mijlocul cel mai eficient de a obține acest lucru este votul la alegerile europarlamentare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău