Euro a depășit 20 de lei la schimb. EXPERT: Dacă leul se va deprecia, situația poate să ducă la creșterea prețurilor

  • 31 Martie 15:53
Euro a depășit 20 de lei la schimb. EXPERT: Dacă leul se va deprecia, situația poate să ducă la creșterea prețurilor

Moneda națională s-a depreciat cu aproape un leu față de euro în ultima săptămână și cu 20 de bani față de dolarul american. Astăzi, pentru prima dată în acest an, cursul oficial față de euro depășește 20 de lei. Experții susțin că în condițiile crizei legate de răspândirea Coronavirusului, presiunile asupra leului vor persista, ceea ce poate duce la creșterea prețurilor.

Tendințele de devalorizare a leului sunt normale în astfel de situații de criză. Banca Națională a intervenit prin vânzarea valutei pentru a reduce presiunile asupra leului și va continua să o facă, a comentat pentru Radio Chișinău analistul economic de la Expert-Grup, Sergiu Gaibu. El susține că tendințele de depreciere vor continua, dar Banca Națională are suficiente rezerve pentru a interveni.

„Presiunile asupra cursului valutar, în situații de criză, indiscutabil sunt prezente. Se atestă lucru acesta și în privința reducerii remitențelor, indiscutabil, vor suferi și exporturile. Dar pentru asemenea situații sunt rezervele valutare. Ele sunt suficiente. Deci, situația sistemului bancar la momentul actual este foarte bună.”

Este greu de presupus care va fi evoluția leului în această perioadă, dar sunt o sumedenie de factori care vor provoca deprecierea valutei naționale în contextul crizei, potrivit expertului Viorel Gârbu. Printre aceștia, el a numit reducerea transferurilor bănești de peste hotare și a exporturilor, în condițiile în care practic toate statele vor fi afectate de criză, reducerea finanțărilor externe din cauza lipsei unui dialog constructiv cu partenerii externi, etc. În aceste condiții există riscul majorării prețurilor, susține Viorel Gârbu.

„Situația poate să ducă la creștereea prețurilor. În cazul în care leul se va deprecia, tot ce ține de import se va scumpi. Acesta este un nou factor care va crea disconfort”.

În prezent, rezervele Băncii Naționale sunt de aproape 3 miliarde de dolari, cu aproape 100 de milioane mai mici decât la începutul anului.  Recent, guvernatorul BNM, Octavian Armașu, dădea asigurări că fluctuațiile nu vor fi mari, iar banca centrală va interveni când va fi necesar. În primele trei luni ale anului, leul s-a depreciat cu aproximativ 4% față de euro și cu 6 la sută față de dolar.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11
Ploaie ușoară
Umiditate:87 %
Vint:0,5 m/s
Sun
16
Mon
16
Tue
16
Wed
15
Thu
13

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău