EURO 2024 | Olanda s-a impus în fața Poloniei cu 2-1

  • 16 Iunie 19:04
EURO 2024 | Olanda s-a impus în fața Poloniei cu 2-1

Selecționata Olandei a învins echipa națională de fotbal a Poloniei cu scorul de 2-1 (1-1), astăzi, 16 iunie, pe Volksparkstadion din Hamburg, într-un prim meci din Grupa D a Campionatului European de fotbal - EURO 2024, găzduit de Germania.

Campioana din 1988 a câștigat prin golul lui Wout Weghorst (83), după ce Polonia a deschis scorul prin Adam Buksa (16), iar Cody Gakpo (29) restabilise egalitatea, scrie AGERPRES.

Deși a dominat cea mai mare parte a timpului (posesie 64%), echipa antrenată de Ronald Koeman s-a impus destul de greu, după o mutare inspirată a selecționerului.

Selecționata Oranje a început ofensiv și Gakpo (2) a șutat la colțul scurt, dar portarul Szczesny a respins în corner. Reijnders (12) a trimis de la 12 metri, însă a fost imprecis.

La primul lor raid mai serios, polonezii au obținut un corner, Zielinski a executat foarte bine, iar Buksa s-a înălțat și a marcat cu capul din șase metir (16).

Olanda a reluat ofensiva la poarta lui Szczesny, dar portarul lui Juventus a respins voleu trimis de van Dijk (20). Depay (22) a fost imprecis, șutând peste poartă de la 15 metri, după o minge așezată de Simons.

Batavii au reușit egalarea în min. 29, când Gakpo a pătruns pe centru și a șutat din afara careului, mingea fiind deviată de Salamon. Jucătorul lui Liverpool a marcat astfel în patru meciuri consecutive din faza grupelor la turnee finale.

Polonia și-a mai creat o singură șansă în prima repriză, însă Verbruggen a respins șutul lui Kiwior din lovitură liberă (31).

Olandezii au mai avut două ocazii bune de a intra în avantaj la cabine, dar Gakpo a reluat peste poartă din șase metri centrarea lui Ake (42), iar șutul din cădere al lui Depay (45+1) s-a dus milimetric pe lângă bară.

Echipa lui Koeman a avut inițiativa și după pauză, dar Szczesny a avut o intervenție salutară în fața lui Depay, după centrarea lui Gakpo și recentrarea lui Dumfries (47). Simons (54) a fost lipsit de precizie la finalizarea unui contraatac purtat de Gakpo (54).

Polonia, decimată în atac de absențele unor jucător ca Milik, Lewandowski, Grosicki (ultimii doi aflați totuși pe banca de rezerve), a creat o fază periculoasă în min. 58, când Zalewski a centrat cu efect, Kiwior a recepționat liber în careu și a șutat, dar Verbruggen a avut o intervenție salutară. Portarul lui Brighton este cel mai tânăr goalkeeper care joacă la EURO în ultimii 60 de ani, la vârsta de 21 de ani și 303 zile, după spaniolul Jose Angel Iribar, care avea 21 de ani și 108 zile n 1964.

Verbruggen a fost la post și la șutul de la distanță al lui Zielinski (59).

Olanda a fost cea care a presat mai mult, însă fără a reuși să concretizeze. Dumfries a șutat la colțul lung, puțin pe lângă țintă (65), după care a fost blocat de portar (70), la capătul unui triunghi cu Malen și Depay. De Vrij a reluat periculos cu capul, dar peste poartă (73), la cornerul executat de Depay.

Olanda a marcat golul victoriei în min. 83, prin Weghorst, la doar două minute de la intrarea sa pe teren, atacantul echipei germane Hoffenheim reluând din marginea careului mic o minge trimisă de Ake.

Polonezii s-au aruncat în atac pentru a smulge egalarea, dar Verbruggen și-a făcut datoria, respingând reluarea lui Swiderski din 6 metri (89) și reținând șuturile de la distanță ale lui Moder (90+2) și Zalewski (90+5).

Olanda debutează cu dreptul la turneul din Germania și își păstrează cea mai mare medie de goluri marcate din istoria EURO, 1,67 pe meci, după ce a înscris 67 de goluri în 40 de partide.

Citiți și: Astăzi începe Campionatul European de Fotbal: 24 de echipe, printre care și România, luptă pentru titlul de campioană a Europei

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:67 %
Vint:3,09 m/s
Wed
21
Thu
23
Fri
25
Sat
25
Sun
27
Arhivă Radio Chișinău