EURO 2020 | Italia, calificată în finală, după 4-2 cu Spania, la loviturile de departajare

  • 07 Iulie 2021 08:31
EURO 2020 | Italia, calificată în finală, după 4-2 cu Spania, la loviturile de departajare

Selecționata de fotbal a Italiei s-a calificat în finala EURO 2020 după ce a învins reprezentativa Spaniei cu scorul de 4-2, la loviturile de departajare, marți seara, pe Stadionul Wembley din Londra, în prima semifinală, în care scorul a fost egal după 120 de minute, 1-1 (0-0, 1-1).

Italia a reușit să deschidă scorul prin Federico Chiesa (60), dar Spania, care a dominat jocul, a izbutit egalarea pe final, prin noul-intrat Alvaro Morata (80). La loviturile de departajare, Belotti, Bonucci, Bernardeschi și Jorginho au transformat pentru italieni, iar Gerard Moreno și Thiago Alcantara au înscris pentru spanioli. Manuel Locatelli a ratat pentru ''azzurri'' (a apărat Unai Simon), iar de la iberici au irosit penalty-urile Olmo (șut peste) și Morata (a apărat Donnarumma), transmite Agerpres.

Italia are un titlu european, obținut în 1968, pe teren propriu, iar de două ori a pierdut finala, în 2000 (în fața Franței) și în 2012 (în fața Spaniei).

Squadra Azzurra și-a luat o nouă revanșă în fața Spaniei, care a învins-o la EURO în 2008 (4-2 la loviturile de departajare, în sferturi) și în 2012 (4-0 în finală). Cele două echipe s-au întâlnit acum la al patrulea EURO consecutiv, în 2016 câștigând Italia, cu 2-0 în sferturi. 

La Roja a început în forță, cu o posesie covârșitoare a balonului și binecunoscutul joc de pase, care i-a adus și câteva ocazii bune de gol. Pedri l-a găsit pe Oyarzabal la 11 metri (13), dar acesta a greșit preluarea și a ratat o mare șansă de a deschide scorul. Ferran Torres (15) a șutat pe lângă de la 20 de metri.

Prima acțiune notabilă a Italiei s-a consumat în min. 21, la o pătrundere a lui Emerson, dar Immobile și Barella a întârziat execuțiile. Donnarumma (25) s-a remarcat apoi la șutul lui Olmo din careu.

Până în finalul primei reprize ocazii clare nu au mai apărut, dar la una din ultimele acțiuni, Italia a fost aproape să înscrie, însă șutul lui Emerson din unghi a șters bară (45).

Spania a avut și prima oportunitate notabilă din partea secundă, însă Busquets a șutat din prima peste poartă de la 17 metri, la finalul unui contraatac (52).

Italia a ieșit mai mult la joc, reușind să creeze pericol la poarta lui Unai Simon, în special prin Chiesa, al cărui șut din unghi a fost reținut cu emoții de portarul lui Bilbao (53).

Donnarumma a fost la post și la șutul lui Oyarzabal din afara careului (58). 

Squadra Azzurra a marcat prima, în min. 60, la capătul unui contraatac plecat de la Donnarumma, Chiesa a recuperat o minge respinsă de Laporte și a șutat superb la colțul lung.

Spania s-a aruncat pur și simplu în atac și a supus defensiva echipei antrenate de Roberto Mancini la o presiune ridicată, ratând ocazii mari de gol prin Oyarzabal (65), care nu a reușit să trimită o lovitură de cap din 8-9 metri, la centrarea lui Koke, și Olmo (66), șut fără preluare de la 17 metri, pe lângă țintă.

La poarta cealaltă, Berardi l-a testat de două ori pe Unai Simon (68, 80), dar acesta nu a putut fi învins.

Ibericii au reușit egalarea în min. 80, prin Morata, după o combinație rapidă cu Olmo.

Cu această reușită, Spania a ajuns la 13 goluri marcate la un turneu final EURO, un nou record după cele 12 marcate în 2008 și 2012, când au cucerit titlul continental.

În prelungiri, cele două echipe au riscat mai puțin, dar tot spaniolii au fost mai periculoși. În min. 98, Donnarumma a respins mingea centrată de Olmo din lovitură liberă, iar apoi Chiellini a blocat șutul lui Morata. În min. 102, Moreno a centrat, Donnarumma a boxat, iar Bonucci a reușit să blocheze șutul lui Marcos Llorente.

Italia a avut și ea o situație bună, dar Laporte a blocat șutul din careu al lui Berardi (110).

Pentru Italia este a zecea finală la un turneu major (Cupă Mondială sau EURO), doar Germania având mai multe dintre echipele europene (14). În schimb, pentru Spania este prima semifinală pierdută.

Italia a ajuns la 33 de meciuri consecutive fără eșec (27 victorii, 6 egaluri), ultima înfrângere datând din septembrie 2018 (în fața Portugaliei).

Italia și Spania se vor mai înfrunta o dată anul acesta, pe 6 octombrie, la Milano, în semifinalele Ligii Națiunilor.

În ultimul act, Italia va înfrunta, pe 11 iulie, la Londra, Anglia sau Danemarca, formațiile care vor disputa, miercuri, a doua semifinală, pe Wembley.

Italia - Spania 1-1 (0-0, 1-1), după prelungiri; 4-2, la loviturile de departajare
Au marcat: Federico Chiesa (60), respectiv Alvaro Morata (80).
Au executat în ordine loviturile de departajare: Manuel Locatelli 0-0 (ratare - apără Unai Simon), Dani Olmo 0-0 (ratare - peste), Andrea Belotti 1-0 (gol), Gerard Moreno 1-1 (gol), Leonardo Bonucci 2-1 (gol), Thiago Alcantara 2-2 (gol), Federico Bernardeschi 3-2 (gol), Alvaro Morata 3-2 (ratare - apără Gianluigi Donnarumma), Jorginho 4-2 (gol).
Londra, Stadionul Wembley: 57.811 spectatori
EURO 2020 - semifinale

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău