EurActiv: Problema vizelor pentru români și bulgari blochează tratatul de liber schimb cu Canada

  • 17 Mai 2016 22:33
EurActiv: Problema vizelor pentru români și bulgari blochează tratatul de liber schimb cu Canada

Bulgaria si Romania considera ca este foarte dificil pentru ele sa ratifice Tratatul Economic si Comercial Extins (Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA) dintre UE si Canada din cauza refuzului Canadei de a ridica vizeele pentru cetatenii din cele doua tari si au propus ca acordul sa fie amanat, scrie site-ul EurActiv.com Conform acestei surse, Bulgaria s-a alaturat Romaniei care a fost…

Bulgaria si Romania considera ca este foarte dificil pentru ele sa ratifice Tratatul Economic si Comercial Extins (Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA) dintre UE si Canada din cauza refuzului Canadei de a ridica vizeele pentru cetatenii din cele doua tari si au propus ca acordul sa fie amanat, scrie site-ul EurActiv.com
 
Conform acestei surse, Bulgaria s-a alaturat Romaniei care a fost prima care a afirmat ca se va opune CETA pentru ca Ottawa nu si-a respectat angajamentele privind ridicare vizelor.
 
Veto-ul Romaniei este si o reactie la lipsa de solidaritate in interiorul UE pentru rezolvarea acestei probleme, mai scrie EurActiv.
 
CETA a fost incheiat in 2014, atunci cand  Canada si-a asumat si angajamentul de a ridica vizele pentru romani si bulgari, singurii cetateni din UE care mai au nevoie de viza pentru a intra pe teritoriul canadian.
 
Pentru a intra in vigoare, tratatul trebuie semnat si ratificat de toate cele 28 de tari comunitare.
 
EurActiv.com citeaza o scrisoare comuna a ambasadorilor Bulgariei si Romaniei, Dimiter Tzantchev si Luminita Odobescu, in care acestia afirma ca cele doua tari sunt dezamagite de modul in care Comisia Europeana a inteles sa aplice legislatia UE in mateire de reciprocitate a vizelor.
 
Conform unei decizii comunitare care a intrat in vigoare pe 20 decembrie anul trecut, tarile UE trebuie sa reactioneze “in comun” in problema vizelor daca terte state aplica tratamente diferite cetatenilor europeni in aceasta privinta.
 
Daca aceasta decizie ar fi respectata, ar fi trebuit ca cele 28 de tari comunitare sa impuna viza pentru cetatenii din SUA si Canada ca urmare a refuzului acestor state de a ridica vizele pentru toti cetatenii din tarile UE.
 
Dar pe 12 aprilie, Comisia Europeana a decis ca aplicarea acestei decizii ar avea consecinte atat de grave incat este imposibil de pus in practica, scrie EurActiv. In consecinta Comisia a trimis problema spre dezbatere Consiliului European si Parlamentului European.
 
EurActiv afirma ca Bulgaria si Romania sunt angajate intr-un effort de lobby intens pentru a-si pleda cauza in fata Comisiei, in fata celorlalte tari comunitare, dar si in fata presedintiei olandeze a Consiliului UE. In paralel, au loc si contacte intense cu autoritatile canadiene, dar pana acum aceste contacte au avut rezultate dezamagitoare pentru Sofia si Bucuresti.
 
«Suntem dezamagiti de modul in care Comisia Europeana intelege sa aplice mecanismul de reciprocitate. Ne asteptam din partea Comisiei sa implementeze regulile de baza, pentru a pastra spiritul Tratatelor fundamentale ale UE si principiile fundamentale ale egalitatii de tratament si non-discriminarii pentru toti cetatenii europeni» se afirma in scrisoarea celor doi ambasadori citata de EurActiv.
 
Conform acestei surse, ambasadorii Romaniei si Bulgariei au facut referire, in scrisoarea, lor si la Strategic Partnership Agreement (SPA)  adica la acordul care ar trebui sa intareasca si colaborarea canadiano-europeana la nivel politic, acord pentru care negocierile s-au incheiat tot in 2014.
 
«In aceste conditii va fi foarte dificil pentru guvernele din Bulgaria si Romania sa gaseasca argumentele pentru a sprijini adoptarea Acordului Strategic de parteneriat intre Canada si UE si tarile membre (Strategic Partnership Agreement – SPA) in timp ce Canada continua sa impuna un tratament discriminatoriu cetatenilor nostri, pe baza unor criterii care sunt neclare si schimbatoare» au scris cei doi ambasadori.
 
Ambasadorii cer colegilor lor din celelelte 26 de state comunitare «sa amane, pentru moment, discutiile privind SPA, pentru ca va fi foarte dificil pentru noi in acest moment sa avansam cu adoptarea acestui nou acord».
 
Sursa: bucurestifm.ro
Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:5,14 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
0
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău