EUOBSERVER: Uniunea Europeană va aloca alte 40 milioane de euro pentru armata Republicii Moldova. Printre achiziții se află și un radar pentru supravegherea spațiului aerian

  • 15 Martie 2023 08:44
EUOBSERVER: Uniunea Europeană va aloca alte 40 milioane de euro pentru armata Republicii Moldova. Printre achiziții se află și un radar pentru supravegherea spațiului aerian

UE urmează să aloce încă 40 de milioane de euro pentru armata Republicii Moldova, după noile dezvăluiri despre eforturile Rusiei de a răsturna guvernul pro-occidental, iar cea mai mare parte a acestui ajutor va fi cheltuită pentru achiziționarea unui „radar terestru mobil de supraveghere cu rază lungă de acțiune” pentru a ajuta Moldova să-și controleze spațiul aerian, potrivit unui memorandum intern al UE datat 13 martie și văzut de publicația „EUobserver”, transmite News.ro.

Restul banilor vor fi alocați pentru vehicule tactice ușoare de mare mobilitate și vehicule de tip pick-up, autobuze și camioane, echipamente de comunicare, precum și hardware și software anti-hacking.

Noii bani UE vor fi probabil conveniți luna aceasta sau luna viitoare și vor fi plătiți „destul de repede”, au declarat sursele UE.

Banii vor fi luați din Fondul European pentru Pace (EPF), un fond comun de 8 miliarde de euro creat de țările UE, din care cea mai mare parte este cheltuită pentru Ucraina.

Achizițiile pentru Moldova vor fi gestionate de Estonia, prin Centrul pentru Investiții în domeniul Apărării.

Germania, România, Marea Britanie și SUA ajută, de asemenea, Republica Moldova să își consolideze forțele armate pe bază bilaterală, se mai arată în documentul UE văzut de EUObserver.

De asemenea, Statele Unite „își vor crește probabil angajamentul substanțial în 2023 până la un nivel apropiat, dar inferior” noului grant de 40 de milioane de euro al UE, se arată în memorandum.

Pe de altă parte, Moldova însăși intenționează să-și cumpere „un sistem radar de supraveghere aeriană, în completarea radarului propus în cadrul acestei măsuri de asistență”, menționează nota de informare.

Achizițiile de radare vin după ce Rusia a tras mai multe rachete prin spațiul aerian al Republicii Moldova pentru a lovi ținte din Ucraina în ultimele luni. Pe de altă parte, UE și SUA și-au intensificat în ultima vreme avertismentele că Rusia plănuiește o lovitură de stat în Moldova pentru a-i înlătura pe liderii săi prooccidentali, care au depus anul trecut o cerere de aderare la UE.

„În ultimele luni am văzut că Moldova a devenit din ce în ce mai mult o țintă pentru acțiunile maligne ale Rusiei – interferențe străine, dezinformare, atacuri hibride”, a declarat luni un purtător de cuvânt al serviciului de acțiune externă al UE, citat de EUObserver. „Scopul acestor acțiuni este de a submina și destabiliza țara, de a submina guvernul și administrația pro-reformă, anticorupție și pro-UE din Moldova”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău