Eugen Tomac: Declarația de Independență a Republicii Moldova a deschis calea spre unitatea națională și desprinderea de dominația sovietică

  • 26 August 12:21
Eugen Tomac: Declarația de Independență a Republicii Moldova a deschis calea spre unitatea națională și desprinderea de dominația sovietică

Europarlamentarul Eugen Tomac (PMP, PPE) este de părere că data de 27 august, când este celebrată independența Republicii Moldova, nu reprezintă o zi de mare sărbătoare, subliniind că legiuitorii de la Chișinău au deschis, prin Declarația de Independență din 1991, calea spre unitatea națională și desprinderea de dominația sovietică, scrie caleaeuropeana.ro.

„Este oare independentă Republica Moldova? Pentru mine, ziua de mâine nu este o zi de mare sărbătoare, dar din respect pentru toți cetățenii R. Moldova nu voi spune nimic negativ despre aniversarea celor trei decenii de când a fost creat tânărul stat de la est de Prut. Totuși, mă întreb dacă au existat vreodată motive reale de bucurie pentru cineva din Basarabia pentru a serba această zi sau, mai bine spus, a fost vreodată independentă R. Moldova?”, s-a întrebat, Tomac, retoric.

El a subliniat că Federația Rusă nu a dorit niciodată să respecte decizia exprimată de Parlamentul Republicii Moldova pe 27 august 1991 și a provocat conflictul transnistrean, creând un stat nerecunoscut de nimeni, dar care este susținut total de Kremlin.

 
„Dincolo de interesele meschine ale Moscovei, jucate agresiv împotriva Chișinăului prin crearea republicii moldovenești nistrene cu scopul de a bloca, politic, orice demers prevăzut chiar în Declarația de Independență, merită să citiți cu atenție chiar primele ei angajamente. Legiuitorii de la Chișinău au deschis atunci, prin acest document, calea spre unitatea națională și desprinderea de dominația sovietică”, a adăugat el, într-o postare pe Facebook.

„Vă invit, așadar, pentru o mai bună cunoaștere, să citiți cu atenție Declarația de Independență a R. Moldova”, a conchis Eugen Tomac, adăugând textul declarației în mesajul său.

La 27 august 1991 în decursul procesului de destrămare a Uniunii Sovietice în state naționale, Republica Moldova și-a declarat independența. La doar câteva ore după proclamarea independenței, România a recunoscut oficial independența Republicii Moldova, devenind astfel prima țară care face asta.

„Proclamarea unui stat românesc independent pe teritoriile anexate cu forța în urma înțelegerilor secrete stabilite prin Pactul Molotov-Ribbentrop reprezintă un pas decisiv spre înlăturarea pe cale pașnică a consecințelor nefaste ale acestuia, îndreptate împotriva drepturilor și intereselor poporului român”, se arată în textul declarației prin care România a recunoscut independența Republicii Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
13,53
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:3,13 m/s
Fri
17
Sat
14
Sun
8
Mon
5
Tue
6

Curs oficial BNM 22 Octombrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.3153 0.1296
USD 17.4523 0.1009
RON 4.1064 0.0282
UAH 0.6640 0.0015
RUB 0.2454 0.0009
Arhivă Radio Chișinău