Eugen Tomac avertizează că alegerile din regiunea transnistreană a R. Moldova reprezintă o nouă provocare și o sfidare la adresa comunității internaționale

  • 13 Decembrie 2021 12:06
Eugen Tomac avertizează că alegerile din regiunea transnistreană a R. Moldova reprezintă o nouă provocare și o sfidare la adresa comunității internaționale

Europarlamentarul Eugen Tomac a avertizat că provocările continua în regiunea transnistreană, făcând trimitere la alegerile de duminică din regiunea separatistă din stânga Nistrului pe care le-a catalogat drept „o nouă provocare și o sfidare la adresa întregii comunități internaționale”, transmite caleaeuropeana.ro.

Deputatul european a amintit că în curând se împlinesc 30 de ani de la declanșarea conflictului militar pe teritoriul Republicii Moldova, când, cu sprijinul armatei Federației Ruse, separatiștii transnistreni s-au opus preluării controlului de către administrația de la Chișinău.

„Originile conflictului sunt puțin cunoscute, dar Moscova a cultivat o politică ostila față de Chișinău încă din perioada sovietică, când și-a concentrat bazele militare în aceasta regiune, la fel și o bună parte din industrie. Din punct de vedere energetic, R. Moldova depinde și astăzi exclusiv de centrală de la Cuciurgan, în prezent controlată de gigantul rus RAO EES. Practic, chiar si indirect, timp de 30 de ani R. Moldova a cumpărat energie de la Tiraspol, fiind pusă în situația de a finanța un regim ilegal”, a scris Tomac, pe Facebook, potrivit sursei citate.

Dincolo de aceste aspecte, eurodeputatul a afirmat că întotdeauna a fost cât se poate de clar că Rusia nu a dorit niciodată să soluționeze conflictul transnistrean, deși și-a asumat în 1999 că își va retrage armata de pe teritoriul Republicii  Moldova.

„De ce este important pentru noi acest conflict? În primul rând că atât timp cât nu se va rezolva conflictul transnistrean, agenda europeană a Republicii Moldova va bate pasul pe loc, pentru că oricând vor avansa orice tip de negocieri politice pe dosarul integrării europene, în stânga Nistrului populația majoritar pro-rusă se va opune și va agita, cu sprijinul Rusiei, situația în regiune”, a explicat Eugen Tomac.

El a detaliat că în această regiune există o populație românească care în toată aceasta perioadă a fost supusă unor „umilințe incredibile, pe care aproape nimeni nu a vrut să le observe”. În continuarea mesajului său, europarlamentarul a amintit că în regiunea transnistreană, conform ultimului recensământ, 32% din populație vorbește limba română, 30% sunt ruși și 29% ucraineni, acesta fiind realizat în urma cu 15 ani de administrația separatistă.

„Plecând de la această realitate, avem obligația să acționăm continuu pentru a-i susține pe profesorii care predau în limba română, înfruntând un regim creat și controlat în totalitate de către Moscova”, a adăugat eurodeputatul.

Pe acest fundal tensionat, Eugen Tomac a subliniat că negocierile în formatul 5+2, sunt complet ineficiente și nu au înregistrat niciun progres, în condițiile în care părți ale negocierii sunt Republica Moldova și regimul transnistrean, Ucraina, Rusia și OSCE. El a mai amintit că Uniunea Europeană și SUA au statut de observatori, iar România, din nefericire, s-a retras la începutul anilor 1990 de la negocieri și „se dovedește că a fost o decizie proastă, pentru că astăzi am fi avut un cuvânt greu de spus în susținerea Chișinăului”.

„Deși în urmă cu trei luni, de la tribuna ONU, Maia Sandu cerea din nou retragerea trupelor rusești de pe teritoriul R. Moldova, la est de Nistru ieri au avut loc alegeri prezidențiale, unde actualul lider separatist, Vadim Krasnoselskii, a fost reales, pentru liniștea Rusiei. În urma cu două luni, Tiraspolul revenea în atenția opiniei publice occidentale prin meciul Seriff – Real Madrid, când a învins legendara echipa spaniolă. Despre alegerile ilegale din această regiune aproape nimeni nu vorbește nimic azi, deși ultimele amenințări venite din partea Rusiei sunt pe buzele tuturor”, a conchis Eugen Tomac.

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău