Eugen Caras, despre summitul de la Riga: IMPORTANT pentru Republica Moldova

  • 18 Mai 2015 12:42
Eugen Caras, despre summitul de la Riga: IMPORTANT pentru Republica Moldova

Republica Moldova își dorește ca la Summit-ul Parteneriatului Estic de la Riga să-i fie recunoscută perspectiva de integrare europeană, a afirmat ambasadorul moldovean în Uniunea Europeană, Eugen Caras.

El a declarat într-un interviu în exclusivitate pentru Radio Chișinău că Summit-ul de la Riga este unul important pentru Republica Moldova, mai ales în contextul crizei pe care o traversează întreaga regiune. 

Dle ambasador, în preajma Summit-ului Parteneriatului estetic de la Riga, care sunt așteptările Republicii Moldova de la această reuniune?

Acest Summit este important pentru că vine într-un context regional destul de dificil. Situația din regiune o cunoaștem, sunt sfidări, provocări la adresa securității regionale și în acest context summit-ul de la Riga este important pentru a sublinia o solidaritate și un angajament reciproc între statele UE, pe de o parte, și statele Pa E, pe de altă parte. Pentru Republica Moldova este un summit unde vom putea veni deja cu unele detalii concrete despre implementarea Acordului de Asociere semnat anul trecut, liberalizarea regimului de vize și, bineînțeles, că ceea ce ne planificăm ulterior… există un text al Declarației de la Riga…

Apropo, acest text, care deja a fost publicat, nu aduce nimic nou pentru R. Moldova. E un fel de a sancționa R. Moldova având în vedere instabilitatea politică și ce au adus cu ele alegerile din noiembrie?

Categoric nu. Nu suntem într-o situație de a fi sancționați. Acest text este în continuare în proces de negociere. Nu putem vorbi despre o formă finală, chiar dacă au apărut în presă unele proiecte. Vom vedea la summit,  până atunci putem vorbi despre un text care este în proces de negociere. Ba dimpotrivă, R. Moldova este văzută în continuare ca un lider al Pa E. Există domenii unde R. Moldova ar putea îmbunătăți situația…

Care ar fi acestea?

Domenii cunoscute, din păcate. Lupta cu corupția, reforma justiției, inclusiv situația din sectorul bancar. UE cunoaște foarte bine situația din Republica Moldova, dar vreau să vă spun că UE vede în autoritățile de la Chișinău un partener responsabil. Vorbim foarte sincer și direct cu partenerii europeni. Vreau să vă spun că așteptările lor coincid cu ceea ce vor autoritățile să facă.

Credeți că într-o săptămână se mai poate face ceva? Sau la ce vă referiți când spuneți că textul declarației de la Riga încă se negociază?

De exemplu un subiect care este prioritar pentru Republica Moldova, în astfel de documente, ar fi reflectarea aspirațiilor, perspectivelor europene pentru Moldova. Acest text este în negociere, există poziția statelor membre, există poziția noastră. Noi ne dorim ca această perspectivă europeană să fie recunoscută pentru Republica Moldova. O să vedem ce formă va prinde acest text, dar este important de a ne axa și pe ceea ce urmează după summit-ul de la Riga, pe ceea ce avem de făcut în continuare.

Zilele trecute și ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a făcut o declarație în care cerea ca R. Moldova, Georgiei și Ucrainei să le fie oferite perspectiva europeană. Cât de optimiști putem să fim în acest sens, cine ar putea să-și schimbe poziția?

Lucru acesta este într-o negociere permanentă. Acest lucru a figurat și în procesul de negociere a Acordului de Asociere RM-UE, dar și în cadrul Declarației de la Vilnius. De la summit la summit vom încerca să se întâmple acest lucru. Există poziții care trebuie apropiate, există state care poate trebuie convinse, există situația internă în statele membre, este situația regională pe care o avem - o serie de factori care influențează  asupra negocierilor, pozițiilor, textului final. Pentru noi este important să avem la summit-ul de la Riga această perspectivă europeană, dar ne a fi oricum oferită dacă nu în mod expres la Riga, atunci ulterior, pentru că partenerii europeni recunosc ceea ce nu poate fi refuzat, exclus. Republica Moldova este un stat european și în momentul în care îndeplinește condițiile de a face această cerere pentru aderare, respectiv nu-i poți nega unui stat european perspectiva ori dorința de a depune o asemenea cerere. Lucru acesta se va întâmpla mai devreme sau mai târziu. Cred că este bine să avem o privire poate mai filozofică la lucruri dar și o abordare realistă a ceea ce se poate de negociat, de reușit la Riga, ceea ce va fi negociat după Riga, procesul de apropiere de UE va continua, implementarea Acordului va asigura această apropiere. Noi nu trebuie să dramatizăm situația, noi lucrăm foarte concentrat pentru acest summit, pentru această declarație, dar trebuie să fim conectați la realitate și la ceea ce e posibil de negociat la această etapă.

Republica Moldova merge cu temele făcute la Riga, având în vedere raportul Uniunii Europene, prezentat de ambasadorul Pirkka Tapiola, în care se arătau progrese mai puține în comparație cu anul precedent. Care sunt capitolele la care ne-am făcut tema pe acasă și unde R. Moldova nu și-a făcut temele?

Raportul Comisie Europene se axează pe anul trecut, el poate fi mai critic decât cel din 2013. În mare parte lucrurile noi le cunoaștem și fără acest Raport. Acel document arată care sunt domeniile unde se dorește mai mult progres, și acest progres urmează a fi atins în perioadele următoare, aici vorbim despre lupta împotriva corupției, reforma justiției etc. Iată s-a mișcat Legea privind Procuratura a trecut prin Guvern și merge spre Parlament. Reformele au loc, poate nu tot timpul cu viteza pe care ne-am dorit-o noi toți ca cetățeni. Faptul că Comisia Europeană are aceste note critice față de R. Moldova pentru anul trecut, este și o manifestare a grijii pe care o poartă UE față de agenda noastră bilaterală. Ei sunt parteneri corecți și ne atrag atenția unde există necesitatea de a îmbunătăți lucrurile.

Implementarea Acordului de Asociere și Zona de Liber Schimb din septembrie trecut, deja dă roade – exportul din R. Moldova către statele UE a crescut cu 10%, septembrie-decembrie anul trecut, la fel, s-a reușit o armonizare de 10-11% a legislației R. Moldova la cea prevăzută de Acordul de Asociere. Aceste cifre sunt dovada unor teme făcute de către autorități. S-a împlinit un an de la liberalizarea regimului de vize și suntem unicul stat din Pa E care avem această liberalizare. Aceasta s-a acordat pe merit pentru că ne-am făcut temele și mergem la Riga inclusiv cu acest caiet de sarcini îndeplinit. Aș vrea ca cei de acasă să vadă câte eforturi fac autoritățile georgiene și ucrainene acum să se progreseze pe acest dosar de liberalizare a vizelor, din păcate ei nu vor reuși să aibă această decizie până la reuniunea de la Riga. Contează foarte mult această liberalizare și la noi uneori se trece cu vederea lucrul acesta, se uită foarte repede. Lumea beneficiază de acest regim dar uită că a fost un efort foarte mare în spatele acestui rezultat și el trebuie apreciat ca atare. Iată avem teme făcute, avem teme pe care trebuie să le mai facem, dar mergem la un summit, cum s-ar spune în engleză ”business as usual”, adică mergem la o reuniune de nivel înalt unde vom vorbi despre lucruri realizate, despre ceea ce ne dorim să facem. Suntem foarte interesați de a folosi până la maximum această oportunitatea oferită de Acordul de liber schimb, dar există necesitatea de a antrena întreaga societate de business, de afaceri, întreprinderi mici și mijlocii, toată lumea din domeniul economic, agricol care să știe exact ce u de făcut pentru a se încadra în aceste stipulări a Acordului de Liber Schimb. Este un proces complex, implementarea acordului de asociere înseamnă modernizarea țării după standardele UE. Vom avea raporturi comerciale cu UE de o manieră integrată, conform normelor UE, și asta e o pregătire pentru următorul pas care va fi negocierile de aderare. Lucrul acesta ne va pregăti să fim compatibili criteriilor de aderarea și lucrul acesta se va întâmpla mai târziu.

Peste jumătate de milion de oameni au călătorit fără viză în UE, ce urmează după acest Summit?

Noi trebuie să consolidăm ceea ce este până acum, sub aspect de funcționare a instituțiilor, agenții economici să poată fi competitivi pe piața europeană, aceasta va însemna o viață economică, socială mai bună în Republica Moldova, un confort atât pentru mediul de afaceri de acasă, cât și pentru potențialii investitori europeni și continuarea demersurilor politice pentru această perspectivă europeană.

Dle ambasador vă mulțumim.
Interviu realizat de Ina Guțu
Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
0,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:2,06 m/s
Fri
3
Sat
7
Sun
7
Mon
8
Tue
8
Arhivă Radio Chișinău